Hoppa till huvudinnehåll

I dag kan regeringen falla

De grönas partiordförande Ville Niinistö och riksdagsgruppens ordförande Outi Alanko-Kahiluoto i Helsingfors den 4 november 2014.
De gröna väntas spela en avgörande roll i omröstningen. Här Ville Niinistö och Outi Alanko-Kahiluoto. De grönas partiordförande Ville Niinistö och riksdagsgruppens ordförande Outi Alanko-Kahiluoto i Helsingfors den 4 november 2014. Bild: Lehtikuva outi alanko-kahiluoto

Regeringen löper en reell risk att falla i fredagens interpellationsomröstning i riksdagen. Interpellationen gäller regeringens ekonomiska politik och alla oppositionspartier har meddelat att de är missnöjda med regeringens arbete.

Rent teoretiskt kan regeringen få ihop 101 ledamöter och oppositionen 98, men rösterna kommer inte att falla så. Fyra ledamöter från båda lägren är utomlands och åtminstone två politiker från regeringspartierna är osäkra.

Och då man räknar med möjliga förseningar och olycksfall i arbetet så är allt möjligt.

Inom regeringen räknar man ändå med att få ihop en majoritet, speciellt som det är lite oklart hur oppositionspartiet De gröna kommer att agera.

- Jag tror att De gröna kommer att rösta för sitt eget misstroende, men jag är inte övertygad om att de manngrant ställer upp på Centerns och Sannfinländarnas, säger Svenska Folkpartiets Mats Nylund.

Taktikerande med misstroendeförslag

I klartext handlar det om att De gröna kommer att rösta för sitt eget misstroendeförslag och emot regeringen, men att alla gröna inte nödvändigtvis röstar med Centern och Sannfinländarna om deras misstroendeförslag i slutändan ställs mot regeringen.

Förklaringen är att De gröna lämnade regeringen för bara några veckor sedan och alltså har varit med och utformat en del av det som man nu kritiserar.

De grönas Pekka Haavisto sa på torsdagen att han tror att regeringen har majoritet, men han uttryckte sig lite kryptiskt då han fick frågan om hur De gröna kommer att göra.

- Vi har en rekommendation inom gruppen att rösta med oppositionen, men det kan finnas en del människor som mycket noga läser igenom de olika förslagen.

Interpellationsvoteringarna äger rum med start klockan ett i riksdagen.

Läs också: "Kalabalik om regeringen faller"
Anne Suominen: Lotten kan avgöra Stubbs öde

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes