Hoppa till huvudinnehåll

Mark Levengood trivs i Åbo

Jakten på lyckan
I sitt tal på Svenska dagen efterlyste Mark Levengood bland annat ett finlandssvenskt museum. Jakten på lyckan Bild: Scanpix / Leif R Jansson 4087 5203 000

Som ung tyckte Mark att det var en plåga att lära sig finska men i dag är han mycket stolt över sina två identiteter som finländare och finlandssvensk. Åbo, staden där hans mormors mor i tiderna grundade varuhuset Åbo Vadd, besöker han med glädje.


Efter många om och men, med missade flyg och bilfärd från Helsingfors till Åbo i snöstorm, kom årets festtalare Mark Levengood till slut fram till Svenska dagen festen vid konserthuset i Åbo. I sitt tal tog den i Sverigebosatta programledaren, författaren och mediepersonen bland annat upp hur han identifierar sig både som finländare och finlandssvensk.

Rikedom att ha två språk

- Finlandssvenska är mitt modersmål och mitt kulturella hem. Jag är finlandssvensk i själ och hjärta. Men som medborgare i landet Finland är jag också finländare och det är något jag är väldigt stolt över.

Att lära sig finska var däremot en utmaning för den unge Mark. Han berättar att han i sitt första prov i finska inte ens fick en fyra (=underkänt). I stället fick han en svag tvåa då hans lärare ansåg man för att förtjäna en fyra i alla fall måste kunna så mycket finska att man förstår att skriva sitt namn på rätt rad. Trots den dåliga starten är han i dag glad att han fick lära sig finska.

- Det var hemskt men jag är ändå glad att jag som vuxen ändå kan så mycket finska att jag förstår var folk säger. Det ger mig så många nya vinklar och sätt att se på saker. Att till exempel läsa dikter på finska är fantastiskt, en helt ny värld öppnar sig. Att ha två språk är en rikedom, säger Levengood.

I sitt tal tog Levengood också upp att han tycker att finlandssvenskarna borde bli bättre på att marknadsföra sig själva och efterlyste ett finlandssvenskt museum.

- Det finns museum om allt, till och med kaffekoppar. Varför finns det inget finlandssvenskt museum? Där kunde vi presentera hårda fakta om finlandssvenskar som kunde användas i debatten som just nu rasar i Finland.

Finlandssvenska är ett sympatiskt språk

Som finlandssvensk bosatt i Sverige är han väl medveten om att det finns en hel del okunskap om finlandssvenskarna och får till exempel ofta frågan hur det kommer sig att han talar så bra svenska. Han har också fått finna sig i att ständigt kopplas ihop med mumintrollet. Der kan bli tröttsamt men han är ändå väldigt glad över att vara finlandssvensk.

- På det stora hela är jag så lycklig över att få tala ett språk som så många människor tycker är sympatisk. Det räcker att man öppnar munnen och så tycker folk automatiskt om en.

Besöker gärna Åbo

Levengood är den här gången på plats i Åbo för att tala på Svenska dagen festen och snart blir det ett nytt Åbobesök för honom. Den 13 november firar Svenska Klubben i Åbo 125 år och också på den festen är det Levengood som står för festtalet. Att besöka Åbo är något han gärna gör.

- Jag tycker väldigt mycket om Åbo. Det här är på många sätt mina gamla barndomskvarter. Min familj kommer från början från Åbo. Min mormors mor hade en liten sybehörsbutik vid torget. Från den butiken drev hon upp ett stort affärsimperium Åbo Vadd. Där fanns för övrig Finlands första rulltrappa, det är vi mycket stolta över. Så ja, jag kommer till Åbo med glädje.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland