Hoppa till huvudinnehåll

Mats Rådberg släpper album efter 12 år

Countrysångare Mats Rådberg/större format
Mats Rådberg släpper albumet Nashville Countrysångare Mats Rådberg/större format mats rådberg

Sveriges countrykung Mats Rådberg släpper ett nytt album efter en paus på 12 år. Denhär gången med sju kända countrymusiker från Nashville. Rådberg kallar projektet för en digital resa tur och retur, en resa mellan honom hemma i Skara och musikerna i studion i Nashville. Rådberg-klassikerna Peta in en pinne i brasan och De e inte lätt att va ödmjuk är med på skivan i nya nashvilleversioner.

Det samma gäller Den vita duvan och Vänd dig inte om.

- Får jag såattsäga åka till Nashville, ska nog mina gamla trotjänare hänga med, säger Rådberg.

I övrigt består nya albumet av nyskrivet material. Mats Rådberg berättar att det damp ner den ena bra låten efter den andra från staterna och så har vännen Micke Finell, tidigare medlem i Refreshments, skrivit sånger för nya plattan.

Får jag åka till Nashville ska mina trotjänare hänga med

Utmanarlåten på Danslistan är Till mitt hjärtas sista slag, en countryballad med amerikanskt ursprung.

Arkitekten som blev countrysångare

Mats Rådberg är arkitekt i det civila, men musiken har alltid legat honom närmast hjärtat.

Han slog igenom i bluegrassbandet Rank Strangers på 60-talet och 1970 låg bandet bland tio-i-topp med Early Morning Rain.


Rank Strangers blev snart Rankarna och samabetet mellan dem och Rådberg har fortsatt under alla decennier. Tillsammans har de släppt 35 album, varav nio har sålt guld i Sverige och två diamant.

- Efter alla dessa år fick jag chansen att göra musik med grabbarna i Nashville och det har varit inspirerande för mig, säger Rådberg.

Musikerna på Rådbergs nya album, Nashville, är bland andra Mike Johnson på steelguitar, Joe Cavarlee på fiddle och Rodger Morris på keyboards samt gitarristen Dan Drilling, som varit kapellmästare i Nashville.

Det har gått 12 år sedan Mats Rådbergs senaste album. Nu lovar han att det inte kommer att dröja lika länge tills följande kommer. Nya idéer och nya låtar lär redan finnas på hög.

Mats Rådberg utmanar på veckans Danslista med Till mitt hjärtas sista slag. De två övriga utmanarna är svenska dansbandet Excess samt norska sångerskan Anne Nørdsti i duett med Lars-Erik Blokkhus från folkrockbandet Plumbo.

Häng också du med i röstningen på Danslistan!
I Vega på söndag kl. 14.06 och tisdag kl. 13.03.

 • Finländsk surfare omkom på Bali

  44-åringen lyckades inte ta sig i land pga höga vågor.

  En finländsk man omkom i en surfolycka på den indonesiska ön Bali i torsdags.

 • Essä: Flugseendet – insekterna, häpnaden och omgestaltningen av vårt band till naturen

  Matilda Södergran skriver om vår relation till naturen.

  Är vi så separerade från naturen att vi inte kan skriva om den, läsa om den, utan att politisera? Om vi inte ens kan uppfatta nyanser i litteratur som handskas med flora och fauna säger det något om vår relation till naturen. Jag vill tro att det fortfarande finns en liten lucka där vi kan få vara i och gestalta naturen bara för njutningens skull, för de exceptionella och extraordinära upplevelsernas skull, skriver poeten Matilda Södergran i denna essä.

 • "Vi är illa tvungna att betala" - filippinska sjukskötare har krävts på olagliga avgifter för att komma till Finland

  Finland tar inget ansvar för rekryterade sjukskötare

  Stora finländska vårdföretag har i drygt tio års tid rekryterat filippinska sjukskötare till vårdhem för äldre. En del av de här sjukskötarna arbetar i åratal med enklare hjälpsysslor trots att de har en ansedd universitetsutbildning från Filippinerna. Alla får inte betalt som de borde, och några har krävts på olagliga avgifter.

 • Sju döda efter attentat mot ministerium i Kabul

  Alla misstänkta dödades av polisen.

  Attentatet fick sin början då en bomb kreverade vid informationsministeriet vid middagstid på lördag. Skottlossning pågick i sex timmar därefter. Sju personer dödades och alla fyra attentatsmän sköts ihjäl av polis.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje