Hoppa till huvudinnehåll

Nordiska snabbinsatsstyrkan väntar ivrigt på uppdrag

Den nordiska snabbinsatsstyrkan, där Finland deltar, genomför sin sista övning i på flera orter i Sverige som bäst.
Den svenskledda styrkan ska stå färdig att användas i januari och väntar ivrigt på eventuella uppdrag, trots att inte en enda av EU:s snabbinsatsstyrkor någonsin har skickat iväg till ett krisområde.

Yle Nyheter var med på snabbinsatsstyrkans sista övning.

- Vi befinner oss i Västmida och vi har varit här i 60 dagar nu. Det är ett land som kännetecknas av att det har mycket svaga myndigheter, man har inga fungerande säkerhetsstrukturer som polis och militär och det är ganska mycket anarki och beväpnade grupper, berättar överste Torbjörn Larsson.

Västmida är ett imaginärt land som den nordiska snabbinsatsstyrkan har skapat för att föreställa sig en så realistisk krismiljö som möjligt under den här övningen.

- Vår uppgift är att stöda myndigheterna i landet, att bygga upp sina säkerhetsstrukturer, men också att låta andra organisationer vara här, som FN och andra, så vi försöker förbättra strukturer som vägar och annat, säger Larsson.

På riktigt befinner vi oss i Hagshult i Småland där den nordiska snabbinsatsstyrkan övar allt från snabba insatser med marktrupper till medicinska evakueringar av skadade, som här sköts av finländska transporthelikoptrar.

Sju länder deltar och det är det är tredje gången en nordisk snabbinsatsstyrka bildas inom ramen för EU:s snabbinsatsstyrkor, som har funnits i snart tio år. Men ännu har ingen styrka satts in på något krisområde. För det krävs grönt ljus av varje EU-land, men det finns tydligt en vilja bland deltagarna i Hagshult, att göra nytta i verkliga förhållanden.

- Vi tränar för att skickas ut men det är ett politiskt beslut som bestämmer om det blir så, säger Howard Berney, från Irland som är ansvarig för den gemensamma övningen i Hagshult.

Läs också