Hoppa till huvudinnehåll

Polisen oroad då elever tävlar om vem som hittar grövsta porrvideon

Nätpolisen Riku Sukari och specialsocialarbetaren Virpi Pietilä oroade över nätporren
Nätpolisen Riku Sukari och specialsocialarbetaren Virpi Pietilä uppmanar alla föräldrar att bekanta sig med sina barns nätvanor. Nätpolisen Riku Sukari och specialsocialarbetaren Virpi Pietilä oroade över nätporren Bild: Yle/Jesper Alm specialsocialarbetare

Polisen och barnskyddsmyndigheterna är oroade över de fall som har uppdagats i regionen där lågstadieelever har tittat på nätporr via mobilen på skolrasterna. Eleverna, både flickor och pojkar, har tävlat om vem som hittar den grövsta porrvideon.

- Det är en oroväckande utveckling då eleverna har tävlat och skrutit om vem som kan hitta det grövsta porrmaterialet på webben, säger specialsocialarbetaren Virpi Pietilä vid Egentliga Finlands polisinrättning.

Ett tjugotal lärare i sydvästra Finland kontaktade barnskyddsmyndigheterna i oktober och bad om hjälp för att hantera situationerna och fallen.

Enligt Pietilä är det bra att skolan tar kontakt men det är nog föräldrarna som nu måste ta ett större ansvar för sina barn. Om föräldrarna märker att det finns behov måste man sätta sig ner och diskutera om sex och samlevnad med sina barn trots att det kan kännas pinsamt.

- Det är ett stort problem att allt fler föräldrar inte har en aning om vad deras barn pysslar med på nätet och vilket sorts material de kan komma över, säger Pietilä. Nu hoppas jag att föräldrarna skulle sätta sig ner med sina barn och diskutera vad som är lämpligt.

Nätpolisen Riku Sukari efterlyser samma sak och hoppas dessutom att föräldrarna skulle diskutera och göra upp spelregler om webbanvändningen med sina barn. Det kan antingen vara muntliga eller skriftliga överenskommelser.

- Om inte diskussionerna hjälper kan man i enskilda fall begränsa barnens och ungdomarnas nätanvändning via tekniska lösningar, säger Sukari. Helt enkelt spärra av nätet eller de tjänster som anses vara skadliga.

Enligt Sukari måste föräldrarna inse att de har ett ansvar för sina barn och att barnskyddslagen kommer före integritetsskyddet.

- Diskussion är att föredra men i vissa fall hjälper det inte och då måste man som förälder skydda sina barn med hjälp av de verktyg som finns, säger Sukari.

Läs också:
Oro för nätporr på lågstadiegården
Yle Fem Närbild: Vem ska tala om sex?
Radio Vega Familjeliv: Vi måste prata om porr med barnen

Länkar och tips om föräldrakontroll och mediekunskap:

Föräldrakontroll för IOS
Föräldrakontroll för Windows Phone
Föräldrakontroll för Android
Information om mediefostran

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland