Hoppa till huvudinnehåll

Queen och Michael Jackson ger ut låt

Michael Jackson och Freddie Mercury.
Michael Jackson och Freddie Mercury. Goda dagar. Michael Jackson och Freddie Mercury. Bild: Neal Preston, Copyright Queen Productions Ltd. queen

Legenderna Freddie Mercury och Michael Jackson började göra en låt 1981 som legat i någons skrivbordslåda sedan dess. Det är Freddie som har skrivit låten och Queen ger nu 33 år senare ut singeln There must be more to life than this. Låten var då tänkt att vara med på Hot Space-albumet men lades på hyllan. 1984 fortsatte arbetet i Michaels hemmastudio men tyvärr fick den inte vara med på följande album (The Works) heller. Senare gjorde Freddie en egen version av låten som gavs ut på albumet Mr Bad Guy. Nu har alltså Queens musik lagts ihop med Freddies och Michaels ursprungliga inbandningar.

Recensenterna

Muffe (som är född ungefär när låten först uppstod) och praon Benjamin (som är född nästan 20 år senare) lyssnade på låten. Åsikterna delar sig kanske aningen överraskande.

Benjamin Stendahl
Benjamin Stendahl Benjamin Stendahl Bild: Yle / Camilla Fagerholm benjamin stendahl

Benjamin
Jag har tidigare lyssnat ganska mycket på Queens musik, men jag har aldrig riktigt fastnat för Michael Jackson.

Jag gillar ändå låten väldigt mycket. Den har en bra melodi, sångarna, Freddie och Michael är jättebra. Den låter typiskt Queen, eftersom tempot i låten ändrar ganska mycket.

Det är fint att emellanåt få höra Freddies kraftiga röst och sedan Michaels väldigt lugna och sköna stämma. Den påminner då och då lite om en julsång (speciellt när Michael Jackson sjunger sin del), eftersom den har en väldigt glad och skön melodi.

Camilla Fagerholm
Camilal "Muffe" Fagerholm Camilla Fagerholm Bild: Yle / Johanna Lindh camilla fagerholm

Muffe
Jag har varit ett riktigt Michael Jackson-fan sen jag var liten. Queen har jag lyssnat mindre på men stordiggar deras stora hittar. Jag har redan tidigare skrivit om Michael Jacksons postuma album som gavs ut i våras. Då tyckte jag att det garanterat finns en orsak till att låtarna som fanns på det nya albumet har blivit kvar i Michaels Jacksons skrivbordslåda. Det känns fel att man ger ut låtar som artisten själv valt att lämna bort från album. Jag tycker att det är otroligt spännande och fascinerande att personer som har dött sjunger i nyutgivna låtar men samtidigt känner jag att de gjort så mycket bättre tidigare.

Men själva låten då. I början låter det som ett kryssningsband som kompar för ett halvtomt dansgolv. Dessa stora röster påklistrade på en medioker musik gör att det känns lite platt. Dessutom är det samma fras som fyller ungefär 80 procent av låten, There must be more to life than this. Men låten har nog en skön känsla som gör att jag kanske godkänner den till min spellista.

Slutresultatet är alltså att Benjamin som inte har ett lika emotionellt bagage som Muffe gillade låten mer. Vad tycker du?

Klippet finns inte längre tillgängligt.

Låten är den första singeln från nya albumet Queen Forever som ges ut idag (7.11).