Hoppa till huvudinnehåll

Dansbanan kommer till Kabelfabriken

Tuomo Railo improviserar en dans av glädje
Tuomo Railo improviserar en dans av glädje Tuomo Railo improviserar en dans av glädje Bild: Yle / Ted Urho dansens hus

Ett fondbidrag på 15 miljoner euro kommer att förverkliga drömmen om Dansens hus vid Kabelfabriken. Styrelsemedlemmen Tuomo Railo gissar att huset står färdigt under 2020-talet.

Vi är ett folk som älskar dans, se bara hur fullsmockade dansbanorna är runt omkring i landet. -Tuomo Railo

Bidraget till Dansens hus kom inte som en överraskning, men nog storleken på summan. Tuomas Railo är styrelsemedlem i föreningen Dansens hus, och har länge jobbat för att få en fysisk plats där dansentusiaster kan sammanstråla.

- Vi visste att vi skulle få pengar men hade ingen aning om att Jane och Aatos Erkkos fond skulle bevilja oss så här mycket, säger Railo upprymt.

För tillfället har Dansens hus sina kontorsutrymmen i Kabelfabriken, men verksamheten är utspridd över hela regionen. Med fondbidraget kommer man att kunna bygga ett fristående hus intill Kabelfabriken.

- Tanken är att det ska bli ett så mångsidigt utrymme som möjligt. Ibland kanske vi har åskådarplatser för 700 personer, ibland kanske hela utrymmet blir en dansyta, visionerar Railo.

Han poängterar även att Dansens hus då det står klart inte kommer att vara ett hus bara för moderndans och professionella.

- Vi är ett folk som älskar dans, se bara hur fullsmockade dansbanorna är runt omkring i landet. Dessutom har ju dans blivit jättepopulärt genom olika TV-program de här senaste åren, säger Tuomo Railo och lovar att alla dansentusiaster ska få plats i det nya huset.

Tuomo Railo och en impromptu glädjedans

Läs också