Hoppa till huvudinnehåll

Kallt och vått: Fridykningsäventyret

Tom Nylund fridyker vid Silfra på Island,
Tom Nylund fridyker vid Silfra på Island. Tom Nylund fridyker vid Silfra på Island, Bild: Five Corners Production silfra

Jag läste på YLEs vetenskapsnyheter om en fisk som är en förfader till oss. Den börjar sitt liv som yngel med gälar. Då den blivit vuxen andas den med lungor. Hur otroligt är inte det? Den har lungor eftersom den har anpassat sig till floderna den lever i. Då floden torkar så kan den klara sig i leran, behändigt!

Vi människor har tyvärr bara lungor men vi kan dra nytta av dem till det fullaste om vi övar. Jag fick möjligheten att öva fridykning på Island. Snorkling har varit en av mina favoritsysslor sedan barnsben. Om somrarna spenderade jag mesta delen av tiden i vattnet. Övning gav färdighet och jag kunde dyka djupt på ett andetag redan som ganska ung. Senare blev det mindre snorklat om somrarna och djupen blev följaktligen grundare.

Läskigt

Fridykare tränar att hålla andan på torra land, det är ett säkert sätt att öva. Du slappnar av och håller andan. Du kan hålla andan rätt så länge, men framför allt så kan du dra ett andetag om du känner att du är på väg att tuppa av. Under vattnet är det givetvis en helt annan sak.


Människans självbevarelseinstinkt kickar in då du dyker och vill att du simmar upp till ytan för att få luft igen. Den kickar in ganska fort, och att överskrida den gränsen är vad som utvecklar dig som fridykare. Det är läskigt att gå över gränsen.

40 meters djup

Vattentrycket stiger påfallande fort och gör dig påmind om att du inte har tillgång till luft. Om du får slut på luft i lungorna eller stöter på problem så är du i en abyss av problem. Den tanken är inte en trevlig tanke. En kubikmeter vatten, alltså tusen liter, väger tusen kilo – ett ton. Du får ett ton till på dig per meter du dyker. Redan vid två meter känner du av vattentrycket (Då har du ett tryck på 1,2 atmosfärer kring dig. Din kropp är anpassad för ett tryck på 1 atmosfär, eller en bar). Du känner av det i öron och bihålor. Tänk dig då att dyka ner på 10 meter, ett djup som inte är svårt att nå för en fridykare. Då har du ett tryck på 2 bar. Om du inte kan jämna ut trycket i öronen kan du skada dig riktigt illa. Jag kan inte förstå hur fridykare lyckas dyka ner till 40 meters djup utan problem!?

Ner i djupet


Efter ett visst djup, som delvis beror på din egen fysik, upplever du en så kallad “negative buoyancy”. Det är ett spännande fenomen. Då du vanligtvis dyker måste du sparka för att komma neråt, eftersom luften i dina lungor drar dig mot ytan. Men efter ett visst djup har vattentrycket pressat ihop dina lungors volym så mycket att du inte längre flyter utan börjar sjunka. Där har vi ytterligare en inte allt för tröstande tanke att ha med sig ner i djupet.

Text: Tom Nylund - äventyrare

Yle fem söndagar kl 19.00 och på Arenan.

 • Kulturminister Terho debuterar som kompositör

  Terhos verk spelades för första gången i Kuopio.

  Kulturminister Sampo Terho (Blå) debuterade som kompositör då hans verk Satavuotiaalle Suomelle framfördes i Kuopio. För orkesterversionen ansvarade kapellmästare Hekki Elo som beskriver kulturministerns vision om verket som väldigt tydlig. - Vi träffades ett antal gånger och utgick från det vi kom fram till då.

 • Otroliga sagan fullbordad – lilla Östersund vidare i Europa League

  Slog Zorja Luhansk och är klart för Europa League-slutspel.

  Det ska spelas Europa League på andra sidan nyår i Östersund. Den svenska uppstickaren slog Zorja Luhansk och är klart för slutspel – med en omgång kvar. "Man ville inte att matchen skulle ta slut. Man njuter verkligen", säger Saman Ghoddos.

 • USA: Julens högtidshandel är igång

  Ny slags julhandel:Thanksgiving, Black Friday, Cyber Monday.

  Thanksgiving och Black Friday präglar starten på handelns helg i USA. På måndag blir det Cyber Monday. Sen är den amerikanska julhandeln i full gång. 560 dollar är gåvobudgeten för medelamerikanen.

Läs också