Hoppa till huvudinnehåll

Ny grillkåta har invigts i Ekenäs

Nu är det igen möjligt att om vintrarna grilla korv i en grillkåta i Västerby friluftscentrum. Den gamla kåtan brann ner ifjol men Ekenäs jaktvårdsförening har i samarbete med Raseborgs stad byggt upp en ny på exakt samma plats.

Grillkåtan rymmer 10-15 personer och där kan man grilla över öppen eld. Vintertid när det finns skidspår i området så är det fritt fram för allmänheten att använda den. Andra tider om året kan man boka stugan via jaktvårdsföreningen.

Den gamla brann

Jaktvårdsföreningens gamla grillkåta brann ner våren 2013. Fallet är fortfarande olöst. Med hjälp av Raseborgs stad har föreningen lyckats bygga upp en ny.

- Vi hade inte klarat det utan stadens hjälp. Det här är föreningens klart största satsning någonsin, berättar Marco Lehtikangas från Ekenäs jaktvårdsförening.

Staden har bland annat hjälp till med att gjuta grunden till kåtan och har också bidragit med ved.

Bra för skidåkare

Grillkåtan ligger ungefär tre kilometer från Västerby skola och drygt två kilometer från Ekenäs port. Här håller staden igång skidspår om vintrarna och grillkåtan kan användas till exempel av skidåkarna.

En bra söndag kan 200 skidåkare röra sig i området. Många är från Raseborg men en del kommer även från andra trakter. Stadsdirektör Mårten Johansson hoppas båda grupperna ska lockas till grillkåtan.

- Grillkåtan kan vara en del av upplevelsepaketet, tycker Johansson.

Andra föreningar vill vara med

Grillkåtan kommer också användas av orienteringsföreningen OK Raseborg samt Österby sportklubb.

OK Raseborgs verksamhet förflyttar sig runt i kommunen men Anne Forsström kan tänka sig att föreningen kan ordna träningar två till tre gånger i året vid grillkåtan.

- Våra medlemmar är säkert intresserade av att använda grillkåtan, säger Forsström.

Ofogsrisken

Forsström tror att det är bra att flera människor rör sig i området så finns det mindre risk för ofog. Hon får medhåll av Mårten Johansson.

- Ju mera föreningar som är med desto mindre risk för ofog, tror Johansson.

Läs också