Hoppa till huvudinnehåll

Poledance är inte vad du tror

Poledance på Kulturkarnevalen 2014.
Deltagarna ser noga på labbledaren Tina. Poledance på Kulturkarnevalen 2014. Bild: Sandra Mäki-Rautila kulturkarnevalen 2014

Tjugotvå modiga flickor har valt att prova på poledance på Kulturkarnevalen. Det är inte riktigt en av de vanligaste sporterna så de tog chansen att prova på det i labbet hiphop och poledance, som leds av Meri Seppänen och Tina Westerlund.

Poledance

Poledance är akrobati där man har en stolpe som redskap.

Det är en ganska ny gren och den har utvecklats från en indisk tränings- och tävlingsform som heter Mallakhamb. I Mallakhamb använder man en tjock träpåle.

I poledance krävs en hel del styrka för att orka hålla sig på stolpen men det är ändå en gren som passar alla.

Oftast träffar man mest kvinnor som utövar poledance fastän grenen passar lika bra för män.

Världens bästa poledansare är från Finland. Hon heter Oona Kivelä och vann Pole World Cup 2011.


När vi steg in i poledancelabbet möttes vi av metalliska dansstolpar. Det handlar ändå inte om att strippa, utan poledance är som vilken som helst annan dansträning. Den grupp vi besökte bestod av endast flickor, men i den andra gruppen fanns även killar med.

Ingen av deltagarna i labbet vi besökte har provat på poledance förut och tycker det verkar intressant. De har tränat hiphop på förmiddagen och har just satt igång med poledance, så ännu de har ingen åsikt om vilkendera som är roligare. De har ändå redan märkt att de två dansstilarna är mycket olika.

Poledance är tungt för övre kroppen medan hiphop tränar benen; därför passar de två stilarna bra tillsammans berättar Tina Westerlund.

Hiphop

Hiphop är en taktfull dans som innehåller akrobatik.

Dansstilen är grundad i New York City i slutet av 1960.

Hiphop kan ännu delas upp i olika dansstilar till exempel break dance, locking och popping.

Yogan byttes mot dans

Tina är poledanceledare i labbet och har tränat sporten i tre och ett halvt år, alltså sedan hon var 26 år. Hennes poledance-intresse började från att hon hade tränat ashtanga yoga och tyckte om de akrobatiska inslagen. Det ledde till att hon började med poledance.

Rörelserna är akrobatiska, men en sak deltagarna blev påminda om flera gånger under labbet var att de inte skulle hoppa när de utförde konsterna, utan hänga.

Stolpakrobatik

Poledance är en sport som passar alla, men det kan ställa till problem ifall man har handledsskador.

Tina tror att man kunde få fler män att intressera sig för poledance om man ändrade namnet till något annat. Hon tycker man till exempel skulle kunna kalla det stolpakrobatik.

Lina Sandvik och Sandra Broman gissar på att poledance antagligen stämplats som en kvinnosport på grund av att det oftast, felaktigt, kopplas ihop med att strippa. De berättar också att de tycker poledance kunde vara lätt för män som har en grundstyrka men att kvinnor kanske har fördel av att vara smidigare.

Trä blev metall

Många tror att den lätta klädseln man har på sig har att göra med att man vill visa sig själv, men den egentliga anledningen är för att kroppen ska få ett bra grepp om stolpen.

När Anja Hummel och Amanda Smeds fick höra att det förut har används en tjock träpåle istället för den metallstolpe man har idag blev de lite förvånade. De sa att de antagligen inte skulle ha velat prova det ifall det ännu skulle vara så.

-Jag tror det inte skulle vara så kul. Man skulle få barr på sig och sår, säger Anja.
Text: Vanessa Sandvik
Bild & video: Sandra Mäki-Rautila

Artikeln är producerad under Kulturkarnevalen 2014 i labbet Radio- och webbproduktion.

På karnevalen samlas i år omkring 480 skolungdomar från årskurserna 7-9, folkhögskolor, gymnasier, yrkesläroanstalter och svenska språkbadsklasser. Under karnevalen deltar förhandsanmälda i ett labb.Utöver labb erbjuds i olika kvällsprogram. Kulturkarnevalen 2014 arrangeras i Vasa Övningsskolas Gymnasium och grundskola, Vasa Gymnasium, KulturKasern (TaiKon, Kipinä, Novia), Wasa Teater, Wasa Vertical Firness, Meteoria Söderfjärden och Malakta (Malax).

Nyligen publicerat - X3M