Hoppa till huvudinnehåll

Radioaktiva renar i Norge

renar
renar Bild: Yle/Sune Bergström vit ren

I Finland kan man fortsätta att äta renkött utan att vara rädd för att få i sig radioaktiva ämnen . Så är däremot inte fallet i Norge, där strålskyddsverket mätt ovanligt höga halter av radioaktiva ämnen.

Svampar faller renar och får i smaken. I år har det varit ett extra gott svampår i Norge.

Renar och får har gladeligen mumsat i sig av svamparna, utan att veta att de innehåller rikliga mängder av radioaktiva ämnen som härstammar från kärnkraftsolyckan i Tjernobyl.

- Radioaktiviteten som kom ner i Norge och också i Finland i april 1986 finns ännu kvar i marken. Svamparna suger effektivt i sig av radioaktivt cesium, säger Risto Isaksson från Finlands strålsäkerhetscentral.

Detta är också orsaken till att norska forskare mätt ovanligt höga värden av radioaktivitet hos får och renar.

Renar i Jotunheimen innehöll 8 200 becquerel per kilo av det radioaktiva ämnet cesium 137. Gränsvärdet som följs i EU är 600 becquerel per kilo.

I Finland är renköttet inte radioaktivt

Radioaktiva ämnen i ren- och fårkött är inte ett problem i Finland, eftersom radioaktiva ämnen från Tjernobylolyckan 1986 spred sig endast till områden i mellersta och södra Finland.

- Radioaktiviteten från Tjernobyl orsakar inga problem för renarna i Finland. Nedfallen från Tjernobyl-olyckan kom ner endast i mellersta och södra Finland. Det kom inte ner i norra Finland där vi har renar. Därför innehåller finska renar inget cesium från Tjernobylolyckan, säger Isaksson.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes