Hoppa till huvudinnehåll

Saudiarabiska kvinnor får börja köra bil?

Saudiarabisk kvinna vid bil.
Saudiarabisk kvinna vid bil. Bild: AFP / Lehtikuva körförbud

I Saudiarabien rekommenderar shura-rådet att en del kvinnor ska få börja köra bil. Det skulle i så fall bara gälla kvinnor som har fyllt 30 och åldersgränsen skulle bara vara en av många intressanta begränsningar.

Saudiarabien är det enda landet i världen som förbjuder kvinnor att köra bil. Protesterna mot körförbudet har ökat under senare år. Hela förra månaden pågick en kampanj där kvinnor fotade och filmade sig själva när de körde bil och sedan lade de upp bilderna på sociala medier.

Nu ska shura-rådet ha rekommenderat för kungen och hans ministrar att en del kvinnor ska få börja köra bil. Det rapporterar nyhetsbyrån AP med hänvisning till en anonym medlem av rådet. Beslutet om rekommendationen ska ha fattats under ett hemligt sammanträde under den senaste månaden.

Majlis al-Shura är ett rådgivande organ och dess rekommendationer är inte bindande. Det finns alltså inga som helst garantier för att kungen och hans regering kommer att hörsamma rekommendationen. Enligt AP är rekommendationen ändå ett stort steg i det ultrakonservativa wahhabitiska kungadömet.

Kraftiga restriktioner

Enligt nyhetsbyrån AP:s källa skulle körtillstånd för saudiarabiska kvinnor begränsas av många andra restriktioner än en åldersgräns på 30 år.

- Den kvinnliga bilföraren måste också ha körtillstånd av sin närmaste manliga anhöriga.

- Kvinnliga bilister skulle få röra sig i trafiken från lördag till onsdag kl.08.00 - 20.00, på torsdagar och fredagar kl.12.00 - 20.00. Aldrig efter klockan åtta på kvällen.

- Kvinnor som sätter sig bakom ratten måste klä sig konservativt och får inte vara sminkade.

- Inne i städer skulle kvinnan få köra ensam, men ute på landsbygden enbart i sällskap av en manlig släkting.

Fängelsestraff för att tala med en kvinnlig bilförare

Enligt shura-rådets rekommendation skulle umgänge mellan kvinnliga bilförare och manliga trafikanter eller poliser vara strängt förbjudet. De som bryter mot de umgängesreglerna skulle riskera kortare fängelsestraff och böter.

Körtillstånd för kvinnor skulle alltså förutsätta en sorts kvinnligt trafikverk eller nya kvinnliga yrkesgrupper, enligt AP:s rapport.

Det skulle behövas kvinnliga trafikpoliser och kvinnor som kan hjälpa kvinnliga bilförare då de stöter på problem i trafiken.

Körförbudet för kvinnor har länge tvingat många familjer i Saudiarabien att avlöna chaufförer. De kvinnor som inte har råd med avlönade chaufförer är helt beroende av manliga familjemedlemmar då de ska ta sig till sina arbetsplatser, skolor och andra ärenden.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes