Hoppa till huvudinnehåll

"Vi får inte säga vad vi tycker i vårt eget hem"

Demonstration för katalansk självständighet.
Demonstration för katalansk självständighet. Bild: EPA / ALBERTO ESTEVEZ .folkomröstning

På söndag blir det val i Katalonien. Eller egentligen så finns det inget val. För det är förbjudet för en region att rösta om självständighet i Spanien. Men det struntar många katalaner i.

Mark Gonzzález, 24, doktorand i fysik, Barcelona

Unga man i Barcelona tänker rösta JA i den inofficiella folkomröstningen om självständighet
Mark Gonzzález. Unga man i Barcelona tänker rösta JA i den inofficiella folkomröstningen om självständighet Bild: Yle/ Jessica Stolzmann katalonien

– Madrid har gjort allt för att stoppa oss, men jag tror inte att de skickar ut polisen på söndagen. Det skulle vara skadligt för deras image. De vill inte få den typen av uppmärksamhet i utländsk media.

– Jag kommer att rösta på söndag. Det är en grundläggande rättighet att rösta. Om vi så röstar ja eller nej borde vi få yttra oss.

– Vi har rätt till en egen stat som tar hand om oss. Vår kultur skiljer sig från den spanska, vi måste själva få besluta i frågor som rör vår kultur, vårt språk och inte vara beroende av Madrid.

Lidia Cisteró, 33, psykolog, Barcelona

Kvinna i Barcelona tänker rösta JA i den inofficiella folkomröstningen om självständighet
Lidia Cisteró. Kvinna i Barcelona tänker rösta JA i den inofficiella folkomröstningen om självständighet Bild: Yle/ Jessica Stolzmann katalonien

– I Skottland fick de rösta men vi får inte. Det är brist på respekt för vårt omdöme. Som om vi inte klarade av att bestämma vad som är bäst för oss.

– Jag tror att många som inte hade tänkt rösta kommer att rösta Ja på söndag. Det är en motreaktion till den spanska regeringens attityder.

– Om regeringen i Madrid skulle respektera vår kultur och vårt språk skulle det inte vara några problem med att vara katalan i Spanien.

Anonym pensionär, 73 år, Barcelona

Anonym pensionär i Barcelona håller på valhemligheten.
Anonym pensionär i Barcelona håller på valhemligheten. Bild: Yle / Jessica Stolzmann folkomröstning

– Tänk om grannen kom in till dig och sade att här får ni inte säga era åsikter. Det här är vårt hem. Vi måste få yttra oss. Folk måste få rösta. Vad vill de? Sätta munkavle på oss?

– Den spanska regeringen är rädd för resultatet. De vill inte bli av med oss för då skulle de gå i konkurs. Katalonien är den rikaste regionen i Spanien.

– Inte så konstigt att författningdomstolen har fattat ett beslut om att förbjuda omröstningen. De flesta som sitter där är utnämnda av regeringen.

– Om jag bara kan så röstar jag, men jag berättar inte hur jag röstar. Valhemligheten är viktig för mig.

Katalanerna tar till kastrullerna
Låtsasval - viktigt fastän inte på riktigt

Läs också