Hoppa till huvudinnehåll

Hemlagade valurnor och cyberattacker i Katalonien

Redan en halv timme innan vallokalen öppnar ringlar sig kön lång utanför skolan Pau Casals i stadsdelen Gràcia i Barcelona.

I kön står Rikkí Gonzalez och Alba Pascual. De är förväntansfulla och ivriga.

- Det handlar om demokrati och om att få yttra sig. Vi vill ha en ny demokratisk stat som heter Katalonien. Dagens omröstning är ett steg i den riktningen.

Ungt par röstar i Katalunien
Rikkí Gonzalez och Alba Pascual Ungt par röstar i Katalunien Bild: Yle / Jessica Stolzmann rikkí gonzalez och alba pascual

Rikkí nickar och klappar sin hustru Alba på magen.

- Vi hoppas på en bättre framtid för vårt kommande barn, säger han och ler.

Bakom dem står en annan familj. Pappan Carlos Larroya har inga stora förväntningar.

Carlos Larroya röstar med familj
Carlos Larroya röstar med familj Bild: Yle / Jessica Stolzmann carlos larroya röstar med familj

- Knappast kommer situationen att förändras i morgon men det här är ett viktigt steg vidare i processen.

Många var tidigt i farten på söndag eftersom det är osäkert om den spanska regeringen kommer att försöka förhindra valförrättningen.

Poliserna håller sig vid sidan om.
Poliserna håller sig vid sidan om. Bild: Yle / Jessica Stolzmann spanska poliser

De två poliser som står intill vallokalen verkar måttligt intresserade av vad som pågår på andra sidan gatan. Än så länge har de inte fått order om att ingripa.
David Companyon, parlamentledamot i det katalanska parlamentet, tycker att det är en seger att katalanerna röstar.
David Companyon David Companyon, parlamentledamot i det katalanska parlamentet, tycker att det är en seger att katalanerna röstar. Bild: Yle / Jessica Stolzmann david companyon

I vimlet står också David Companyon, ledamot i det katalanska parlamentet, och samlar underskrifter till en adress som skall skickas till bland annat EU, Europarådet och FN.

- Vi hoppas att det internationella samfundet reagerar. Den spanska staten vill inte förhandla med oss. Omvärlden verkar känna sympati för vår sak men säger att vi ska sköta det här själva. Nu gör vi det.

Mycket är osäkert

När katalanerna går till val på söndag är det mycket som är osäkert. Det är inget val i egentlig mening, utan en inofficiell opinionsmätning som också den har förbjudits av den spanska regeringen. Därför vet ingen om vallokalerna kommer att vara öppna.

- Vi får inte ha riktiga valurnor så vi har satt ihop våra egna, säger Muriel Casals och visar upp en papplåda som ska föreställa en valurna. Casals är ordförande för Ómnium Cultural, en av organisationerna bakom arrangemangen.

Valet arrangeras av frivilliga eftersom de lokala myndigheterna och tjänstemännen skulle riskera åtal för civil olydnad om de gjorde det å tjänstens vägnar.

- Skolorna har fått brev från den spanska staten där rektorerna påminns om att det är olagligt att använda skolorna som röstningsställen, berättar Ricard Gené som representerar ANC, en organisation som arbetar för att främja den katalanska kulturen.

Gené är ändå hoppfull - den spanska staten vill inte ha negativ publicitet och går därför knappast in för att med våld hindra röstningsproceduren, tror han.

Cyberattacker

Ricard Gené och andra som står för arrangemangen har haft problem de senaste dagarna. Webbsidorna har kraschat som om de har utsatts för attacker och involverade personers telefoner blir nonstop uppringda av robotar som blockerar mobilerna.

Valarrangören Ricard Gené hoppas på ett högt valdeltagande i folkomröstningen i Katalonien.
Valarrangören Ricard Gené hoppas på ett högt valdeltagande. Valarrangören Ricard Gené hoppas på ett högt valdeltagande i folkomröstningen i Katalonien. Bild: Yle / Jessica Stolzmann folkomröstning

- Vi som arrangerar valet kan inte ringa eller kommunicera med varandra. Det här är ett digitalt krig mot oss, förklarar Miquel Strubell som tidigare var chef för ANC men nu är pensionerad och frivilligt jobbar med valet.

ANC är en av de organisationer som fått se sin webbsajt blockerad. På valdagsmorgonen kunde man inte nå den.

Vem som ligger bakom de sofistikerade attackerna mot mobiltelefoner och webbsidor vill han inte spekulera i, men säger med ett snett leende att alla länder har sina smutsiga metoder.

Men Strubell är optimistisk och tror att de kommer att ha ett valresultat några timmar efter att vallokalerna har stängt ikväll klockan nio finsk tid.

- Det är inte resultatet i sig som är det viktigaste utan valdeltagandet. Vi är nöjda om vi lyckas ordna valet trots att regeringen i Madrid har gjort allt för att stoppa oss, säger Strubell.

"Vi får inte säga vad vi tycker i vårt eget hem"
"Viktigt fastän inte på riktigt"
Katalanerna tar till kastrullerna

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes