Hoppa till huvudinnehåll

"Jag röstade för första gången på 77 år"

Yle Nyheter besökte på söndag Munksnäs kyrka i Helsingfors för att fråga medlemmar från Petrus församling varför de väljer att rösta och vad som kännetecknar en bra kandidat. Vissa har alltid röstat, för andra är det första gången.

Pentti Reinos utanför Munksnäs kyrka
Pentti Reinos har aldrig förut röstat i församlingsvalet. Pentti Reinos utanför Munksnäs kyrka Bild: YLE pentti reinos

- Jag gjorde just historia! Jag har aldrig tidigare under mina 77 år som medlem i församlingar röstat. Svårt att säga varför jag röstade nu, kanske för att jag hade en halvbekant som ställde upp. Jag har nog varit slö när jag inte tidigare har röstat, men kanske jag bättrar på mig nu, säger Pentti Reinos och kastar en blick på kyrkan.

"En medborgerlig plikt att rösta"

Amos Airola, aktiv medlem i Petrus församling
Amos Airola, 16 år, röstade genast när han fick. Amos Airola, aktiv medlem i Petrus församling Bild: YLE amos airola

Amos Airola, 16 år, är aktiv medlem i församlingen och hör till de få unga som röstar i församlingsvalet.

- Jag tycker det är en medborgerlig plikt att rösta, därför röstade jag nu genast i det första valet jag fick delta i, säger Amos. Han får medhåll av Katarina.

- Jag röstar för att jag vill kunna påverka hur kyrkan kommer att se ut i framtiden och se till att våra åsikter som vardagsmänniskor kommer fram i vår kyrka.

Lätt att hitta rätt kandidat

Katarina är medlem i Petrus församling
Katarin tycker kandidattesterna var till stor hjälp. Katarina är medlem i Petrus församling Bild: YLE katarina

Petrus församling har uppmärksammats för att vara den mest konservativa av de sju svenskspråkiga församlingarna i huvudstadsregionen. Under hälften av Petrus kandidater säger ja till kvinnopräster och ingen viger samkönade par. Att hitta en bra kandidat verkar ändå inte vara svårt för de medlemmar vi talar med.

- Det var nog inte svårt att hitta kandidat. De har varit ganska tydliga med att berätta sina åsikter och så har kandidattestet varit till hjälp, säger Katarina.

- För mig var det avgörande att det var någon jag känner, säger i sin tur Amos Airola.

Vad kännetecknar en bra kandidat?

- För mig är det viktigt att det är en troende människa, som på riktigt är i församlingen för att den är troende och vill bygga upp församlingen.

Olika frågor känns viktiga

Lulu Rancken är medlem i Petrus församling och röstade i församlingsvalet.
Lulu Rancken röstade för att församlingen skall kunna fungera bättre. Lulu Rancken är medlem i Petrus församling och röstade i församlingsvalet. Bild: YLE lulu rancken

Vilka frågor som är avgörande för valet av kandidat varierar ändå mycket beroende på vem man frågar. För Katarina har den viktigaste frågan varit hur kyrkan kan fungera som stödnätverk för äldre, unga och barn i vardagen.

Men för andra är det viktigare att få den egna församlingen att fungera bättre.

- Jag tycker det är viktigt att få församlingen att fungera som den skall. Vi har ju haft en del besvär sedan hopslagningen av Lukas och Markus församling, säger Lulu Rancken.

- Jag funderade inte så mycket på enskilda frågor i det här valet, utan valde främst utgående från vilka kandidater jag känner, förklarar Amos Airola.

Församlingsvalet - vad handlar det om?
”I Petrus församling är du bara välkommen om du är som alla andra”