Hoppa till huvudinnehåll

Katalanerna röstar om självständighet

Valsedel. Vill du att Katalonien ska bli en stat? Ska staten i så fall bli självständig?
Valsedel i söndagens folkomrösning. Valsedel. Vill du att Katalonien ska bli en stat? Ska staten i så fall bli självständig? Bild: Yle / Jessica Stolzmann folkomröstning

Den spanska autonoma regionen Katalonien ordnar på söndagen en rådgivande folkomröstning om självständighet trots protester från centralregeringen i Madrid.

Katalanerna tillfrågas om de vill att Katalonien ska bli en stat och om de i så fall vill att denna stat ska vara självständig.

Regeringen i Madrid har fördömt folkomröstningen och Spaniens grundlagsdomstol har deklarerat den illegal. Valet arrangeras till stor del med frivilliga krafter.

Opinionsmätningarna inför söndagens folkomröstning har varierat och har inte gett någon entydig vink om valresultatet.

Gamla konflikter

Katalonien har 7,5 miljoner invånare och är Spaniens rikaste region. Katalanska språket dominerar på landsbygden, medan spanska är majoritetsspråk i huvudstaden Barcelona.

Kataloniens president Artur Mas.
Kataloniens president Artur Mas. Kataloniens president Artur Mas. Bild: EPA / ALEJANDRO GARCIA mas

Gatu- och annan officiell skyltning i hela regionen är dock i regel på katalanska.

Självständighetssträvandena bottnar dels i historiska konflikter med Madrid och dels i att Katalonien betalar mer till den federala kassan än regionen får tillbaka.

Munhuggning

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy har sagt att folkomröstningen i Katalonien inte kommer att leda någonstans. Han har uppmanat katalanerna att ta sitt förnuft till fånga.

Kataloniens regionala president Artur Mas har varnat centralregeringen för att försöka stoppa folkomröstningen. Enligt Mas skulle det vara ett direkt angrepp på demokratin.

"Vi får inte säga vad vi tycker i vårt eget hem"
"Viktigt fastän inte på riktigt"
Katalanerna tar till kastrullerna

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes