Hoppa till huvudinnehåll

Nyskriven finlandssvensk pjäs på Teater Josefina

Johanna Ringbom och Pekka Laiho i Benjamin Laustiolas pjäs Efter festen
Johanna Ringbom och Pekka Laiho i Efter festen. Johanna Ringbom och Pekka Laiho i Benjamin Laustiolas pjäs Efter festen Bild: Pette Rissanen johanna ringbom och pekka laiho i efter festen

Taxifärden som förändrar parets hela livsresa handlar det om i Benjamin Laustiolas skådespel Efter festen, framförd av Teater Josefina.

Mitt på Åbo Svenska Teaters studioscen tronar en ensam lastpall och på den två bilsäten. Men strax blir det fart och fläkt över rummet när vi i publiken förvandlas till gäster på den fest som det äkta paret skall åka hem ifrån. Hon, spelad av Johanna Ringbom, har svårt att slita sig och skakar hand med flera i de främre bänkraderna. Han, gestaltad av Pekka Laiho, är irriterad på att än en gång få vänta på henne. Här har vi avstampen till det yviga, snirkliga samtal från baksätet av taxin som kommer att bli en vändpunkt i deras liv.

...ett böljande samtal som går i loopar

Från kriminalromaner till äktenskapsdrama

Bland andra den brittiska författaren Lisa Jewell och Stockholmarna Jamel Hamou och Johan Schyberg har skrivit böcker med titeln Efter festen. Nu har vi då också en nyskriven finlandssvensk pjäs med samma namn. Den är författad av Benjamin Laustiola. Laustiola, som medverkat i bland annat 90-tals-tv-serien Hovimäki, är också författare till kriminalromanerna Nattens väktare (2011) och Mörkrets änglar (2014), de två första delarna i en planerad trilogi. Före romanerna har Laustiola kört taxibil från och med 2002. Det gjorde honom till mannen bakom pseudonymen Taxichaufför Lindgren, med texter i Hufvudstadsbladets bilaga Volt. De kom ut i bokform 2011.

Makarna i Efter festen har varit gifta i fyrtio år, deras son är trettiofem. Mannen har arbetat som lärare, hon som politiker. Under de hektiska yrkesåren har somrarna varit deras bästa tid tillsammans. Nu som nypensionerad från politiken är det först hon som där på baksätet uttrycker sitt missnöje. Hon säger att hon ibland känner sig ignorerad och tycker att han lever i sin egen värld utan att bry sig ett skvatt om vad hon tänker och tycker. Det hela utvecklas till ett böljande samtal som går i loopar. Än är det hon som beskyller honom för ett visst beteende, än är det han som säger precis det samma om hennes sätt att vara. Paret tvinnar på, kommer varandra emellanåt närmare, emellanåt längre från varann.

De är ändå överens om att de för en gångs skull skall gå på djupet och prata färdigt. I bästa Tennesse Williamsanda är huvudtemat alltså missnöje och snart också osanningar som blottas i relationen. Slutligen blir den yttersta frågan hur mycket uppriktighet ett förhållande, som alltid inte byggt på ärlighet, kan tåla.

Svart humor och ironi

Låter det alltför svart, så är det inte det. Laustiolas text innehåller en hel del galghumor och ironi som får oss i publiken att dra på mun. Johanna Ringboms och Pekka Laihos samspel är under premiärkvällen en aning småknackigt, men det kompenseras av deras starka scenutstrålning och det faktum att de verkligen bottnar i sina rollgestalter. Deras spel är högst medryckande. Det samma gäller musiken och Johan Simbergs regi, där paret också gör vissa turer ut ur taxin, bland annat i effektfull slow motion.

- Taxin är ett intimt utrymme, har Benjamin Laustiola konstaterat.

Efter att ha sett Efter festen håller man med mer än någonsin. Och den som på ett rätt muntert sätt vill ta del av en ”äktenskapslektion”, kan beställa den här föreställningen från Teater Josefina. I november spelas tre föreställningar, i december en. Pjäsen turnerar mellan februari och april.

Läs också