Hoppa till huvudinnehåll

Stubb: Vi slutför vårdreformen

Stubb under statsministerns frågetimme
Stubb under statsministerns frågetimme Bild: Yle statsminister

Statsminister Alexander Stubb (Saml) försäkrar att vårdreformen ros i hamn under pågående regeringsperiod.

Stubb sade i statsministerns frågetimme i Yles Radio Suomi i dag att det vore oförnuftigt att inte slutföra reformen inom social- och hälsovården såsom planerat.

Enligt Stubb står hans parti stadigt bakom reformen, som han betecknar som en av närhistoriens största.

- Men någon försöker nu göra Samlingspartiet till syndabock och beskyller partiet för att försöka bromsa upp reformen, säger Stubb.

Specialsjukvården bra, bashälsovården inte så bra

Statsministern anser att den offentliga sektorns specialsjukvård fungerar bra, men när man talar om bashälsovården - angina eller snuva eller motsvarande - har vi problem.

- Och det här måste vi åtgärda på ett eller annat sätt, sade Stubb under frågetimmen.

Vårdreformen syftar till att minska på statens hållbarhetsgap och förbättra finländarnas social- och hälsovårdstjänster.

Begreppet hållbarhetsgap används för att beskriva att staten kontinuerligt använder mera pengar på att hålla i gång samhället än den får in på skatter. För att klara av detta tar staten varje år mera lån.

Srubb anser att det är viktigt att man håller fast vid de fem vårdområden man slagit fast. Vad gäller förhållandet mellan offentliga och privata tjänster är huvudsaken att servicen fungerar - och för det tredje är det viktigt att reformen uppfyller bestämmelserna i grundlagen, säger Stubb.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes