Hoppa till huvudinnehåll

Försvunnen stämpel försenade församlingsvalet i Vanda

Helsinge kyrka S:t Lars i Vanda
Helsinge kyrka Helsinge kyrka S:t Lars i Vanda Bild: Yle st lars

I Vanda svenska församling försenades församlingsvalet på söndag förmiddag med en halvtimme. Det här eftersom en stämpel saknades.

Vanda svenska församling hade en enda vallokal, Bagarstugan i Helsinge kyrkoby. Röstdeltagandet i församlingen var 11,3 procent. Valet skulle inledas klockan 11 prick men först en halvtimme senare gick det att lägga röstsedlar i urnan.

- Klockan 11 öppnade vi när det skulle öppnas och vi satte igång med röstningen. Men vi märkte att vi inte hade någon stämpel till valsedlarna. Då måste sekreteraren rusa iväg till pastorskansliet i Dickursby efter stämpeln. Det är fem kilometer dit till Dickursby. Klockan halv tolv kunde vi sätta igång, säger kyrkoherde Martin Fagerudd.

Vad hände med dem som kom mellan elva och halv tolv till vallokalen?

- De fick vänta en liten stund. Vi expedierade nog dem. Vi öppnade vallängderna och kontrollerade att de hade rätt att rösta. När vi märkte att vi inte hade någon stämpel fick de vänta lite innan de kunde lägga ner rösterna i urnan, rösterna måste stämplas innan de läggs ner.

- Det blev förstås lite rusning när alla kom dit efter högmässan, det var kanske ett femtiotal människor där. Men när vi fick stämpeln halv tolv så fick vi rusningen att gör över på 20 minuter. Tio före tolv hade alla som var där röstat.

Fick alla som kom till vallokalen rösta?

- Jo alla fick rösta. Men vi sa att ”ta gärna och vänta en liten stund, vänta tills stämpeln anländer”. Stugan var full av människor och det blev lite trångt, säger Martin Fagerudd från Vanda svenska församling.

"Folk orkade inte vänta"

Inger Ruusu hör till dem som var tvungen att vänta på att få rösta .

-Det var frustrerande. Jag märkte att folk runt omkring mig var väldigt arga och det var en som gick ut utan att rösta. Och så var det tråkigt för de åldringar som kom dit med taxi och som åkte direkt tillbaka utan att komma in och rösta.

Läs också:
Inte så ivriga väljare som för fyra år sedan

Artikeln uppdaterades 11.11 kl. 11.10 med Inger Ruusus kommentar.