Hoppa till huvudinnehåll

Från "hemmagjord" till livskraftig turistattraktion?

Strömfors bruksområde.
Strömfors bruk är populärt bland sommarturisterna. Strömfors bruksområde. Bild: Yle / Hanna Othman strömfors bruk

Ute är det mörkt, kallt och ruggigt. Sommaren är bästa turistsäsongen i Östnyland, men det här vill den nygrundade företagarföreningen Vireä Strömfors ändra på. Medlemmarna i föreningen hoppas på att göra Strömfors bruksområde i Lovisa attraktivt för turister året om, vilket skulle betyda att pengarna inte slutar rinna in hos småföretagarna genast sommarlovet tar slut i augusti.

Jaakko Salmi är Vireä Strömfors medlemssekreterare och styrelsemedlem, och han äger också restaurangen på bruksområdet. Han säger att det viktigaste som borde hända vid bruket är att få en konstnär eller en företagare att öppna sin butik på området. Det krävs någon som redan har ett bra rykte och kvalitativa produkter för att få området att verka mera professionellt.

Jaakko Salmi säger att Strömfors bruksområde just nu verkar lite ”hemmagjort”, vilket är en del av dess charm. Men han ser ett mera affärsmässigt tillvägagångssätt som den enda utvägen att få området lönsamt året runt.

Ny förening har fördubblat medlemsantalet

I augusti grundade 13 företagare på bruksområdet företagarföreningen Vireä Strömfors. Föreningen har kommit bra igång och har idag 30 medlemmar och flera stödmedlemmar. Företagarföreningen har lyckats väcka intresse för bruksområdet hos serviceproducenter också utanför kommungränserna, vilket är välkommet.

En av de största genombrotten som skett enligt Jaakko Salmi är att föreningen fått tillgång till en lista på alla lediga lokaler i området. Jaakko Salmi tror att företagarföreningen bättre ska lyckas locka företagare till bruksområdet än Lovisa stad tidigare gjort. Men det handlar inte endast om företagare och turister. Han säger att Vireä Srömfors också vill skapa bättre service för ortsborna. Bland annat kommer man att omvandla vindsutrymmet på bruksområdets ladugård till ett ”vardagsrum” för byn. Tidigare har utrymmet använts som galleria, men nu blir det dels ett pausrum för företagarna och dels en mötesplats för folket i området.

Turistsekreteraren positivt inställd

Lovisa stad och Strömfors bruk på mässa i Helsingfors.
Turistsekreteraren och medlemmar i Vireä Strömfors på mässa i Helsingfors. Lovisa stad och Strömfors bruk på mässa i Helsingfors. Bild: Yle / Hanna Othman jaakko salmi
Lovisa stads turistsekreterare Lilian Granberg säger att samarbetet börjat bra med företagarföreningen som nu varit aktiv i tre månader. Hon har redan deltagit i några möten tillsammans med föreningen där man funderat på samarbetsprojekt som man kan föra vidare under kommande säsonger. Exempelvis hade föreningen ett eget bås på landsbygdsmässan som ordnades i Helsingfors mässcentrum på veckoslutet. Lovisa stad fick inbjudan att också presentera sig samtidigt.

- Samarbete är alltid positivt, säger Granberg. Då får man med gemensamma krafter mycket mera till stånd än att var och en gör något smått i sitt eget lilla företag.

Strömfors electric har varit en viktig kund

I våras kom nyheten om att Strömfors electric med ungefär 200 arbetsplatser på bruksområdet kommer att flytta sin verksamhet. Lovisa stads turistsekreterare Lilian Granberg säger att hon nog bekymrat funderat på om elektonikföretagets flytt kommer att inverka på företagarna på bruksområdet.

- Företagen klarar sig säkert bra sommartid, men fabriken har haft många gäster som utnyttjat de lokala företagarnas inkvarterings- och restaurangföretag. De kan behöva fundera ut nya strategier.

Strömfors bruk i Lovisa - Evola Yhtiöts huvudkontor i tv-serien Det gröna guldets land
Huvudbyggnaden är till salu. Strömfors bruk i Lovisa - Evola Yhtiöts huvudkontor i tv-serien Det gröna guldets land Bild: Yle/Sune Bergström evola yhtiöt
Strömfors electric äger bland annat Strömfors bruks huvudbyggnad, och huset är nu på försäljning. Företagarföreningen Vireä Strömfors hoppas på att någon skulle köpa byggnaden och kanske starta restaurang- och mötes- eller övernattningstjänster i huset.

- Huvudbyggnaden är på en synlig plats och brukar väcka beundran bland besökarna. Vi hoppas att man ska kunna öppna upp huset för allmänheten, säger företagarföreningen Vireä Strömfors’ styrelsemedlem Jaakko Salmi.

Nästa större evenemang på bruksområdet är en vinterbasar som arrangeras det första veckoslutet i december.