Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors flaggar för samer men inte romer

Bild: Jyrki Lyytikkä. slaget efter tolv

Idag flaggar Helsingfors stadshus på samernas nationaldag men inte på romernas nationaldag. Fullmäktigeledamot Thomas Wallgren (SDP) tycker stadshuset också borde flagga på romernas nationaldag.

Stadshuset i Helsingfors flaggar på allmänna flaggdagar, och på nordiska nationaldagar, bland annat samernas nationaldag. Därför borde stadshuset också flagga på romernas nationaldag som är den 8 april anser Thomas Wallgren som lagt in en motion om saken.

Henna Huttu är ordförande för de finländska romernas nationella förbund, Suomen Romaanifoorumi. Hon jämför romernas nationaldag den 8.4. med svenska dagen, på romernas dag ordnas många tillställningar runt om i landet. Det skulle bara vara rätt om Helsingfors stadshus flaggade på den dagen.

- Som minoriteter är samer och romer jämförbara, i själva verket finns det mer romer än samer i Finland, säger Henna Huttu.

På måndag kväll bordlade Helsingfors stadsstyrelse frågan om stadshuset borde flagga också på romernas nationaldag.

- Det är fråga om en officiell internationell festdag som förtjänar att ihågkommas här i Finland på ett sätt som är dagen värdig, säger Henna Huttu.

Läs också