Hoppa till huvudinnehåll

Jukka Tolonen och Henrik Huldén lär barnen spela gitarr

Henrik Huldén ger yngre lyssnare en introduktion till gitarren med kursen "Gitarr för mej" i tv och radio. Dessutom lär Jukka Tolonen några bluesackord och Sebastian och Oliver berättar om gitarrspelandet som hobby.

Jukka Tolonen och två barn improviserar tillsammans. Tolonen säger att blues är lätt att spela så man börjar med den. Med ett plektrum och några ackord och noter blir det en gemensam blues.

Radiokursen Gitarr för mej är alldeles för kort för att man skulle bli fullärd, påpekar Huldén, men kanske ger den inspiration att lära sig mera och fortsätta i skolan. Anna Lemström och Basse Furman är med i studion. Till kursen ingick ursprungligen ett kurshäfte som Henrik Huldén refererar till.

En viktig detalj då man börjar spela gitarr är att man sitter bra, och att man kan nå och se strängarna. Efter att barnen lärt sig strängarna kan de ackompanjera "Blowing in the wind" med öppna ackord. Att lära sig spela efter noter är svårt, medan tabulatur med strängarnas siffror, bandstavar och band är lättare. Också fingrarna på vänsterhanden är numrerade.

I det andra programmet börjar man med att diskutera hand- och sittställningarna. Så skall barnen lära sig ackordet D-dur för att kunna spela Broder Jakob.

Det tredje avsnittet tar upp takten. Man får inte ackompanjemanget att stämma om man inte har takt, det lönar sig att trampa i golvet samtidigt. Barnen tränar "What shall we do with the drunken sailor". Sedan lär de och publiken sig "Tom Dooley". Där bör man lära sig D-dur, A-dur och takten. Att sjunga till ackompanjemang är svårt, men viktigt.

I den fjärde och sista delen börjar barnen med repetitioner. Sedan lär man sig en ny sång "I natt jag drömde" och ett nytt ackord. Dessutom visar Huldén hur man skall stämma en gitarr

Till sist får vi möta Sebastian Nahi som älskar att spela gitarr och Oliver som just har börjat spela.

Text: Ida Fellman

Musik och underhållning

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

Nyligen publicerat - Arkivet