Hoppa till huvudinnehåll

Kulturdirektör: Hyr ut din kolonistuga

Hyr ut din koloniträdgård till turister, tipsar Helsingfors kulturdirektör Stuba Nikula brunakärr

Helsingfors är som stad inte lika spännande som London eller Paris. Därför ska vi satsa på vår främsta resurs: helsingforsarna. Så säger stadens kulturdirektör Stuba Nikula.

Vi saknar hotell i mellanprisklassen, så folk kunde hyra ut sina kolonistugor till besökare. -Stuba Nikula

Hur ska man få en turist att återvända till Helsingfors efter det första besöket? Det är något som stadens kulturdirektör Stuba Nikula funderar på.

- När man sett Finlandiahuset. Tempelplatsens kyrka och Salutorget så vill man ha något mer nästa gång. Det är här helsingforsarna kommer in, säger han.

Enligt Nikula borde turister på något sätt få komma i kontakt med vanliga helsingforsare som kan tipsa besökarna om sina egna favoritkrogar eller inneställen.

Hyr ut din bastu eller stuga

stuba nikula
Stuba Nikula. stuba nikula Bild: Yle/Carina Bruun kulturdirektör i helsingfors

Stuba Nikula har inspirerats av somenätverket Airbnb där privatpersoner hyr ut sina hem till andra. Han skulle vilja införa samma slags nätverk för bastur i staden. Då skulle turister få uppleva äkta bastubad.

- Nu menar jag inte de där två kvadratmeter stora skrubbarna som folk har hemma, utan riktiga bastur gärna nära vattnet, förtydligar Nikula.

Han ser även potential i helsingforsarnas kolonistugor. De skulle vara ett bra komplement till de dyra hotellnätterna i Helsingfors.

- Vi saknar hotell i mellanprisklassen, så folk kunde hyra ut sina kolonistugor till besökare. Oftast står de ju tomma 300 dagar om året. Dessutom skulle det vara ett exotiskt sätt att övernatta för utlänningarna.

Nikula tycker det är viktigt att vi medger för oss själva Helsingfors är som bäst på sommaren. Sol och bra evenemang är nyckeln till att få besökare till staden.

- Vi ska ha flest evenemang i augusti, då är staden och vädret som bäst, säger han.

På 1930-talet anlände man fashionabelt med ångfartyg till Helsingfors.

Läs också