Hoppa till huvudinnehåll

Varvens beställningar gav industrin ett lyft

Fartygsbygge i Åbo.
Fartygsbygge i Åbo. Bild: Yle/Ville Hupa åbvarv

Det kommer försiktigt positiva signaler från industrin.

Orderingången ökade kraftigt under september månad. Speciellt metallindustrin fick fler beställningar än under samma tid i fjol. Ökningen var över 80 procent. Det var några stora orderingångar inom varvsindustrin som stod för största delen av lyftet.

Också inom den kemiska industrin och pappersindustrin ökade antalet beställningar något, visar Statistikcentralens uppgifter.

Samtidigt minskade orderingången inom textilindustrin.

Experterna påminner om att det är vanligt med kraftiga svängningar inom orderingången mellan olika månader. Därför ska man inte dra alltför långtgående slutsatser av att industrin nu fått fler beställningar.