Hoppa till huvudinnehåll

"Visst glömmer jag spisen på"

Närvårdaren Jenni Klippa och Ulla Ekman, 88 år
88-åriga Ulla får hjälp flera gånger per dag, här med närvårdaren Jenni Klippa. Närvårdaren Jenni Klippa och Ulla Ekman, 88 år Bild: Yle/Anna Savonius jenni klippa och ulla ekman

Hon sitter i rullstol, köket är trångt och hon bor i ett servicehus utan tjänster, förutom lunch i matsalen. 88-åriga Ulla Ekman gillar matlagning men har glömt spisen på ett antal gånger. Brandlarmet fungerar, men en spisvakt, som självmant släcker spisen, skulle ge större trygghet, säger hon. Se videoklippet!

När Yle Nyheter kommer på besök med närvårdare Jenni Klippa är det dags för Ullas té. Hon väljer bort spisen och använder mikrovågsugnen i stället. Det är svårt att nå koppen, att öppna mikron och att lyfta ut det brännheta vattnet. Men det går och en stund senare dricker Ulla nöjd sitt té vid vardagsrumsbordet.

Det är trångt i köket för 88-åriga Ulla Ekman, som sitter i rullstol.
Det går inte att vända sig i köket med rullstol, här har Ulla Ekman backat in där med stolen. Det är trångt i köket för 88-åriga Ulla Ekman, som sitter i rullstol. Bild: Yle/Anna Savonius ulla ekman i sitt lilla kök

Ulla är född och uppvuxen i Finland men bodde största delen av livet, 46 år i Sverige. För sju år sedan återvände hon till Finland och sitter i rullstol efter ett lårbensbrott. Hon har inga egna barn men många vänner och en guddotter som sköter hennes ekonomi.

Köket, soffan och sängen

I takt med att allt äldre bor hemma ökar farorna i hemmet, en av dem är brandfaran. Rökning på soffan eller i sängen föranleder de flesta bränderna i Finland men också köket är en farlig plats.

- Ulla klarar sig nog i och med att hon inte har någon minnessjukdom, säger närvårdare Jenni Klippa. Vi har talat oss varma för mikron i stället för spisen och nu klarar hon det ganska bra. I det lilla köket finns ändå många faromoment och det är svårt för en rullstolsbunden person att ta sig fram där.

Det finns få kök i Tölö i Helsingfors som är anpassade för äldre personer, säger Klippa. Många får sin mat av stadens firma för måltidsservice, Palmia och värmer maten i mikron. Lyssna på hela intervjun här intill med närvårdare Jenni Klippa om farorna i köket!

Ulla gillar matlagning och bedömer att hon klarar av spisen. Men det är klumpigt att röra sig i köket, medger hon.

- Jag brukar ofta kolla efteråt att jag faktiskt har stängt av spisen, säger hon.

Spisvakten skulle ge henne större trygghet, precis som klockan på armen ifall hon faller.

- Jag vet inte om spisvakterna skulle bidra till att folk vill bo längre hemma men vi skulle nog ha nytta av dem, säger hon.

Inget husbolag kommer att gå med på att riva alla spisar och installera nya med spisvakt. Men i nybyggen borde man nog överväga dem, funderar Ulla.

- Jag tror inte att de skulle kosta särskilt mycket. Lyssna på hela intervjun med Ulla intill!

Termos började brinna

Det har hänt olyckor redan hos äldre personer, nämner Klippa. Hon minns en gång när en termos började brinna på spisen. Till all lycka hände det inget desto värre, men det kunde ha gjort det.

Klippa är bekymrad över framtiden. Inte bara för Ulla, utan alla de andra seniorer, också minnessjuka, som ska bo hemma allt längre.

- Jag tror att det är tidsfråga när vi får se fler bränder hos äldre, säger Klippa. Det behövs utbildad personal och tid hos klienterna. Det är a och o när det gäller tryggheten i hemmet.

När matlagning eller -uppvärmning inte mer lyckas för den äldre själv, är det dags att tillreda mat tillsammans, säger Klippa. Hittills har Ulla ändå klarat sig.

Spisvakter obligatoriska i Norge

- Spisvakter skulle vara verkligt viktiga, säger Klippa. Huruvida det är möjligt att förse alla nya spisar med sådana är en annan sak. Klippa bedömer behovet som stort. Men det är ju en kostnadsfråga.
I Norge har de varit obligatoriska i nya hus sedan 2011.

- De äldre är ju ensamma hemma och det går inte att hindra dem att gå till köket, funderar hon.

Läs också:
Läs mera om spisvakter här!
Brandfaran ökar när de äldre bor hemma
Brand i trähus i Åbo
Här kan du se hur många minuter det tar för olja att börja brinna på spisen.
Ordna ett evenemang för de äldre

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes