Hoppa till huvudinnehåll

Ännu dummare Dum och dummare

Bild från filmen Dum och dummare 2.
Jim Carrey och Jeff Daniels är tillbaka efter 20 år. Bild från filmen Dum och dummare 2. Bild: ©Universal Pictures dum och dummare 2

Harry och Lloyd är tillbaka, men håller deras karaktärer fortfarande år 2014? Catzo och Kjell har sett filmen och diskuterar den.

På onsdag (12.11) är Jim Carrey och Jeff Daniels tillbaka i sina roller som Harry och Lloyd i filmen Dum och dummare 2. Det har gått 20 år men allt är sig likt. Prutthumor, kiss och bajs, sexism och rasism - allt är oförändrat.

Det tragiska är ju faktiskt att allt är oförändrat. Det har alltså gått 20 år sedan den förra filmen och det faktum att allt är oförändrat i fråga om innehållet tyder på en oerhört skev syn på samhället och verkligheten. Det blir bakåtsträvande, pinsamt och oerhört irriterande.

Catariina Salo från webbredaktionen och Kjell Simosas från Supernova var och såg filmen tillsammans. Kjell är ett hängivet fan av den första Dum och dummare-filmen medan Catzo bekänner sig till motståndarlaget.

Så här lät det efter att de sett filmen:

Catzo: Oh herregud.
Kjell: Haha!

Catzo: Hur skulle du jämföra den här filmen med den första?
Kjell: Det är jättesvårt att jämföra. Jag såg den första när jag var tolv och nu är jag 32, men jag tycker fortfarande att ettan är odödlig, men det var kanske för att jag såg den när jag var ung. Jim Carrey och Jeff Daniels såg äldre ut. Jag vet inte, det var samma känsla men sämre.

Catzo: Jag tycker den var fruktansvärt värdelös och sexistisk. Jag tycker ändå inte att ettan skulle ha varit så här dålig. Undrar om det bara var för att jag var yngre och inte hade samma perspektiv då.
Kjell: Det är omöjligt att veta vad man skulle tycka om man såg ettan för första gången först nu. På 80- och 90-talen gjordes det en massa pruttkomedier men de görs inte mer och de enda små försöken har misslyckats. Samtidigt kan du inte göra en Dum och dummare-film utan kiss och bajs, men det här var väldigt krystat.

Catzo: Jag tycker inte ens det var värt att göra den här filmen, att förstöra för dem som faktiskt gillade ettan.
Kjell: Jag är väldigt emot att göra uppföljningar långt efter att den första filmen kommit ut, det är aldrig en bra idé. Kommer du till exempel ihåg den fjärde Indiana Jones-filmen, den var ju en flopp.

Catzo: Jag hatar ju Jim Carrey från tidigare, det finns få saker han gjort som jag gillar, om vi bortser från Eternal sunshine of the spotless mind. Men du Kjell gillar ju honom. Tycker du mer eller mindre om honom efter att vi sett Dum och dummare 2?
Kjell: En enda film påverkar nog inte, jag tycker fortfarande om honom. Han har ju inte heller gjort sådana här filmer på ett bra tag.

Catzo: Kanske jag bara inte kan med prutthumor.
Kjell: Så är det nog. Mänskligheten kan ju faktiskt delas upp i två kategorier: de som skrattar åt pruttar och de som inte gör det.
Catzo: Och där Kjell, där står vi på olika sidor.

Kjell gav filmen skolvitsordet sex medan Catzo gav den underkänt.