Hoppa till huvudinnehåll

Att gifta sig på första dejten

Ellen, Tina och Emily är tre av singlarna i tv-serien Gift vid första ögonkastet.
Ellen, Tina och Emily är tre av singlarna i tv-serien Gift vid första ögonkastet. Ellen, Tina och Emily är tre av singlarna i tv-serien Gift vid första ögonkastet. Bild: Magnus Liam Karlsson/SVT gift vid första ögonkastet

Det har börjat en ny tv-serie på SVT Flow, och det här måste nog vara den galnaste idén på länge. Gift på första ögonkastet går ut på att tre stycken par gifter sig - utan att varken ha pratat eller träffats tidigare. De har inte ens sett en bild av varandra! Första gången de ses står de framför altaret.

Ett expertteam bestående av en psykolog med inriktning KBT, en samtalsterapeut, en beteendevetare och en präst med inriktning sexologi, avgör vilka singlar som ska paras ihop. De tycker att ett arrangerat äktenskap av det här slaget (när båda parterna är med på det på lika villkor) kan vara en riktigt bra grej, och det tycker tydligen många singlar också, för det kom in 435 ansökningar till programmet. Den siffran förvandlades sedan till 238 möjliga par. Av de 238 paren valde experterna ut sex stycken personer, alltså tre stycken par, som matchar varandra så bra att de kan gifta sig med varandra.

Mikael, Bert och Mathias är tre av singlarna i tv-serien Gift vid första ögonkastet.
Mikael, Bert och Mathias som matchas ihop med singlarna i stora bilden. Mikael, Bert och Mathias är tre av singlarna i tv-serien Gift vid första ögonkastet. Bild: Magnus Liam Karlsson/SVT gift vid första ögonkastet

Innan jag såg det första avsnittet tyckte jag det här lät helt galet. Det är ju ändå giftermål vi snackar om. I fyra veckor ska paren vara gifta, och tycker de att det inte funkar efter det, så får de skilja sig. Jag tycker det tas ut allt för många skilsmässor redan, ska vi börja framkalla dem på det här sättet också? (Ja, jag är en pessimist som INTE tror man kan gifta sig med någon man inte känner.)

Sådär tänkte jag alltså innan jag såg ett avsnitt. Efteråt tänkte jag om lite grann.

I serien berättas det att det finns för mycket singlar i Sverige. Det finns helt enkelt ett för stort utbud. Ifall du nätdejtar finns det alltid någon annan runt hörnet, och vi har också fått en orealistisk syn på relationer. Vi vill känna passion och attraktion hela tiden - annars ger vi upp. Det här betyder alltså att vi ger upp för tidigt. Men genom att gifta sig tar du det nästan omedvetet mer på allvar. Att någon annan väljer ut din fru eller man gör också att du befrias från valtvånget, och rädslan att välja fel.

Hur bra låter inte det här då? Om man ser det på det sättet?

Personerna som är med i programmet verkar också vara allvarliga med vad de vill. De VILL verkligen hitta en livskamrat. De vill ha barn, de vill dela sitt liv med någon, och de är villiga att satsa.

I första programmet var det roligt att sitta och gissa vem de skulle para ihop med vem. Jag kan avslöja att jag fick alla rätt! (Okej, det var inte så svårt, men det behöver du ju inte berätta för någon.) Under de följande avsnitten kanske vi får sitta och gissa vilket äktenskap som håller längst. (Förlåt, där kom pessimisten fram igen.)

Här kan du tittaGift vid första ögonkastet.

Också på finskt håll

Samma programkoncept (som ursprungligen kommer från Danmark) kommer att visas på AVA med start den 6 januari nästa år. På finska heter det Ensitreffit alttarilla, och du kan läsa mer om det här.