Hoppa till huvudinnehåll

Dödlig steriliseringskampanj i Indien

Minst elva indiska kvinnor har dött och tiotals andra är i akut tillstånd efter att en steriliseringskampanj i centrala Indien har gått snett. De indiska steriliseringskampanjerna möter kritik hos människorättsorganisationer.

På ett bysjukhus i delstaten Chhattisgarh, i centrala Indien, steriliserades 83 kvinnor i lördags. I dag uppges elva av dem ha dött och över 50 av dem vårdas på olika sjukhus. Kvinnorna hade fått låg puls, de kräktes och led av en rad andra symptom. Enligt lokala myndigheter är 24 kvinnor fortfarande i akut tillstånd.

Kvinnorna hade lockats till bysjukhuset med erbjudandet om 1 400 rupier (drygt 19 euro) för sterilisering. Ingreppen ska ha utförts på bara sex timmar av en enda läkare och ett par assistenter.

Lokala hälsomyndigheter har ännu ingen förklaring till vad som gick snett, men de lovar en grundlig utredning.

Preventivmedel i stället för steriliseringar?

Steriliseringskampanjer av det här slaget utförs i Indien för att hejda befolkningstillväxten.

Mellan åren 2013 och 2014 utfördes över fyra miljoner steriliseringar i Indien. Enligt det indiska hälsoministeriet betalade staten ut ersättningar för 568 dödsfall mellan åren 2009 och 2012 i samband med steriliseringar.

Människorättsorganisationer har kritiserat de indiska steriliseringskampanjerna för att kvinnor kan känna sig tvingade till ingreppen på grund av de ersättningar som betalas ut för dem. Ingreppen utförs ofta under ohygieniska och bristfälliga förhållanden.

Enligt kritiker borde regeringen och delstaterna satsa mera på preventivmedel än på steriliseringar.

Enligt officiell statistik från år 2008 idkade 54 procent av indierna födelsekontroll. En tredjedel av dem valde kvinnlig sterilisering.