Hoppa till huvudinnehåll

Från Prag till HVC i Jakobstad

Läkarna britt-mari bjon, sofia chabuuni,
Läkarna Britt-Mari Bjon (stående) och Sofia Chaabani Läkarna britt-mari bjon, sofia chabuuni, Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén sofia chabuuni

Efter årtionden av läkarbrist är alla budgeterade läkartjänster på hälsovårdscentralen i Jakobstad tillsatta. - Så här bra har läget inte sett ut på de tjugosju år jag arbetat här, vi kan inte ens ta emot alla som vill komma hit, säger överläkare Britt-Mari Bjon.

Det är en satsning på handledning för nyutexaminerade läkare som burit frukt. Och ryktet sprider sig bland läkarstuderande.

För tillfället arbetar fem legitimerade, rikssvenska läkare på hälsovårdscentralen. De har studerat i öst och hittat sin första arbetsplats i Jakobstad och två av dem pratar finska. En av dem är Sofia Chaabani som har studerat i Prag.

Sofia Chabuuni
Sofia Chaabani arbetar som läkare på HVC i Jakobstad. Sofia Chabuuni Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén sofia chabuuni

- Det var en studiekompis som tipsade mig om Jakobstad. Han hade praktiserat här och trivdes mycket bra. Genom att min mamma är hemma från Finland så kan jag också finska, så det passade bra, säger Sofia Chaabani.

Chaabani kom till Jakobstad i augusti i sällskap med sin pojkvän som också han är läkare och arbetar på Mentalvårdsbyrån. Sofia Chaabani är väldigt nöjd med den handledning hon fått.

- Jag har fått mycket bättre handledning än jag förväntade mig. Vi är flera utexaminerade läkare på hälsovårdscentralen, men vi har Britt-Mari Bjon som vi konsulterar. Min inlärningskurva gått rakt upp, jag har aldrig tidigare lärt mig så mycket på så kort tid.

Inga nackdelar med mindre ort

Britt-Mari Bjon trivs med att handleda de unga läkarna och dela med sig av sin kunskap.

- Det är roligt att jobba med de nya läkarna för de är väldigt ambitiösa och duktiga teoretiskt. Men de behöver få öva sig på klinisk vård. Som läkare på en hälsocentral är man ensam och har ett stort ansvar jämfört med på en sjukhusavdelning där man sällan är ensam. Därför behöver de få handledning, säger Bjon.

Sofia Chabaani trivs i Jakobstad och hon ser inga nackdelar med att arbeta på en mindre ort.

- Flera av de studiekompisar som sökt sig till större sjukhus berättar att de mest får ägna sig åt pappersarbete. Här är jag en medlem i teamet och min insats behövs. Jag drunknar inte i en hierarki av många läkare, säger Chaabani.

Gott rykte sprider sig

Flera läkare innebär också att det nu finns flera läkartider att dela ut till patienterna. Och ett nytt system att styra patienterna till rätt vård och också lyfta fram sjukskötarnas roll har gjort sitt till.

- Vi har prövat många system genom åren. Men det fungerar inte om det inte finns läkare. Nu kan vi erbjuda läkartider relativt snabbt och behöver inte skuffa över patienter till jouren om de inte är akut sjuka. Nu finns jouren som tidigare varit överlastad till för det den är tänkt för, säger Bjon.

Bjon hoppas att trenden att välja Jakobstad håller i sig och Sofia Chaabani som själv ren förlängt sin tjänstegöring är positiv.

- Det här har ren eskalerat från att det först var några få som sökte sig hit. Nu sprider sig det goda ryktet och allt fler vill till Jakobstad, säger Chaabani.