Hoppa till huvudinnehåll

Helo monterar ånggeneratorer i Hangö

Fabrikschef Markus Lehto vid Helo i Hangö
Markus Lehto är operativ chef vid Helos fabrik i Hangö Fabrikschef Markus Lehto vid Helo i Hangö Bild: Yle / Robin Lindberg lehto markus

Helo, som är en av världens största tillverkare av bastuprodukter, börjar vid årsskiftet montera ånggeneratorer, som behövs i ångrum.

Läget har igen blivit lite ljusare för Helos fabrik i Hangö, berättar operativa chefen Markus Lehto.

- Vi startar med en helt ny produktionslinje där vi börjar montera ånggeneratorer.

Tillverkningen ska börja från och med januari 2015 och detta ger igen mera sysselsättning till Hangöfabriken, berättar Lehto.

Tillverkningen flyttas från Sverige till Hangö

Ånggeneratorerna skapar ånga för ångrum, som produceras inom Tylohelo World Group, där också de svenska bastuugnarna Tylö ingår.

Härintill har koncernen monterat ånggeneratorerna i Sverige, men från och med nästa år kommer all montering av Helo ånggeneratorer att ske i fabriken i Hangö.

Produktionstakten blir över 3000 ånggeneratorer per år, berättar Markus Lehto.

Ånggeneratorn är en rostfri tank som är 20 cm bred, 40 cm djup och 30 cm hög. I tanken finns värmeelement som får vattnet att koka. Via munstycken sprids sedan ångan i rummet.

- Ånggeneratorn är en växande produktgrupp och speciellt viktig för exporten, säger Lehto.

De flesta ånggeneratorer kommer att exporteras. Ångrum är ovanliga i Finland, men de exporteras till exempel till Mellaneuropa, Ryssland och Asien.

Behovet att permittera har minskat

Hur mycket bättre läget blir för de anställda, vågar Lehto inte säga. Huvudprodukterna är fortfarande de elektriska bastuugnarna, och försäljningen har ännu inte riktigt tagit fart.

Fortfarande är hela produktionspersonalen deltidspermitterad, men behovet av permitteringar är nu mindre jämfört med medlet av september.

Fabriken i Hangö har alltså produktionen i gång hela tiden, men de 30 anställda i produktionen har antingen förkortad arbetsvecka eller arbetar tidvis varannan vecka.

Läs också:
Helo i Hangö permitterar
Helo vill satsa på bastukvalitet efter krisår

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland