Hoppa till huvudinnehåll

Nyckelskåp broderat med plastpärlor

Nyckelskåp med broderi av plastpärlor.
Nyckelskåp med broderi av plastpärlor. Nyckelskåp med broderi av plastpärlor. Bild: YLE/Strömsö plastpärlor

Att pärla med plastpärlor passar alla åldrar, fyraåringarnas kreativitet får flöda och de tonåringar och vuxna som ger sig i kast med enorma fotografiska pärlplattsbroderier har en rejäl utmaning. Många söker efter mönster på nätet som är anpassade efter just pärlplattor men här tipsar Lee om att det går lika bra att använda broderimönster tänkta för korsstygn eller stramalj. Sedan kan man limma sitt verk t ex på en konservburk för pennförvaring eller någon annanstans som dekoration. Lee gjorde smyckade ett nyckelskåp.

Du behöver:

plastpärlor i olika färger
platta för plastpärlor att jobba på
ett broderimönster
eventuellt dubbelsidigt limark
nyckelskåp eller något annat att limma upp arket på
färg till det föremål du vill ha om det kommer att synas delar av det runtom broderiet.

Gör så här:

1. Mät ditt föremål dit du tänkt att plastpärlsbroderiet ska komma. Måla nyckelskåpet i den färg du vill ha så att det blir en snygg inramning till broderiet.
2. Sök mönster och anpassa efter den storlek du tänkt dig.
3. Byt ut trådfärgerna till plastpärlor i motsvarande färg och pärla mönstret. Det behöver inte följas slaviskt utan man kan se hur det börjar se ut och anpassa efter arbetets gång och eventuellt byta ut/lämna bort någon pärla. Det är ju lätt att pröva sig fram och byta om man är osäker.
4. När mönstret är klart kan man stryka på det med ett bakplåtspapper mellan pärlor och strykjärn eller så använder man ett dubbelsidigt limark och limmar fast det mot pärlorna.
5. Ta loss arbetet från plattan.
6. Kontrollera storleken dit den ska komma.
7. Ta loss den andra sidan av limhinnan eller stryk lim på den strykta plattan och limma fast på önskat ställe. Använder man limark så är motivet böjligt och kan därmed limmas runt t ex en konservburk men har man strukit ihop pärlorna får man limma det på ett platt underlag.

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk