Hoppa till huvudinnehåll

Stubb: Pengar den bästa fredsmäklaren

Alexander Stubb, Åbo Saluhall, 4.11.2014
Alexander Stubb, Åbo Saluhall, 4.11.2014 Bild: Yle/Janne Isaksson stubb

Diskussionerna kring ekonomiska sanktioner mot Ryssland kommer att fortsätta, tror statsminister Alexander Stubb. Under de senaste dagarna har oroligheterna i östra Ukraina blossat upp igen och Stubb anser att vi står på randen till ett nytt kallt krig.

Fortsättningsvis är ekonomiska sanktioner det enda konkreta EU kan använda sig av för att förhindra Rysslands inblandning i Ukraina, säger statsminister Alexander Stubb.

- Jag har märkt att pengar är den bästa fredsmäklaren, det är samtidigt både mjuk och hård påtryckning.

Stubb tror att diskussionen om sanktioner kommer att tas upp igen i EU inom de närmaste dagarna. Enligt honom är läget vid Ukrainas gränser oroande och han menar att vi står på randen till ett kallt krig.

Enligt honom är den goda nyheten i Ukraina att ett lyckat val genomfördes i slutet av oktober. Utöver det här är han också nöjd över det gasavtal som undertecknades mellan Ukraina och Ryssland några dagar senare.

De dåliga nyheterna är enligt honom det olagliga val som separatisterna har hållit och som Ryssland, i alla fall symboliskt, erkänt.

Enigt Europa men bilaterala avtal

Med tanke på läget i Europa bör Finland hålla sig till EU:s enade front, menar Stubb.

- Vi ska inte går ner oss i den gråzon vi befann oss i under det förra kalla kriget. Vi gjorde valet att vara en del av väst då vi gick med i EU, säger han.

Samtidigt ska Finland ändå upprätthålla en god bilateral relation med Ryssland, speciellt på tjänstemannanivå.

- Vi spelar med två olika kort.

I dagsläget är det inte omöjligt att östra Ukraina lösgör sig från Ukraina och eventuellt blir en del av Ryssland. Stubb säger att det finns en överhängande risk att vi går mot ännu en frusen konflikt.

- Det finns redan fyra stycken. I Nagorno-Karabach, Transnistrien, Syd-Ossetien och Abchazien. Det är oroande om detta också når Europa.

Läs också:

Hanna Smith: Beredskap är bästa försvar