Hoppa till huvudinnehåll

Besök gärna koloniträdgården – övernatta inte

Brunakärrs koloniträdgård är Helsingfors äldsta. Bild: Peter Petrélius / YLE brunakärr

Koloniträdgården är en park där vem som helst - invånare som turister - är välkommen att besöka. Men att hyra ut sin koloniträdgård för turister som letar efter något exotiskt är inte tillåtet, det enligt avtalet mellan staden och koloniträdgårdsföreningarna.

I en intervju med Yle Huvudstadsregionen tidigare i veckan föreslog kulturdirektör Stuba Nikula att kolonister i Helsingfors kunde ta exempel av det sociala mediet Airbnb och hyra ut sina kolonistugor till turister. Marga Brunila, ordförande för Brunakärrs koloniträdgårdsförening, reagerade på idén med viss skepsis.

- Min första tanke var att det inte är tillåtet. Så jag talade med ordföranden för vår regionförening för att kolla och hon har samma uppfattning, säger Brunila.

Det är arrendeavtalet mellan Helsingfors stad och koloniträdgårdsföreningarna som sätter stopp för idén. Brunila läser högt ur avtalet:

- ”Arrendeområdet får disponeras för koloniträdgårdsverksamhet och odlingslotter” och ”Arrendetagaren är inte berättigad att överföra arrenderätten på någon annan utan lov av nämnden för allmänna arbeten”.

I avtalet som varje föreningsmedlem undertecknar med föreningen står det dessutom att lotten endast är avsedd för fritidsvistelse och att affärsverksamhet på lotten inte är tillåten.

- Det tolkas så att man inte kan hyra ut sin koloniträdgård. Om det kunde tolkas på något annat sätt vet jag inte, säger Brunila.

Tystnad klockan elva

Men även om man kunde hyra ut koloniträdgården till hugade turister förhåller sig Brunila skeptiskt till idén. Mest är hon orolig för att trädgårdens många regler inte skulle respekteras av utomstående.

- I Brunakärr har vi väldigt små stugor, det finns inga bekvämligheter och de två toaletterna och duscharna ska räcka till 114 personer. Vi har också ganska mycket regler. Det ska vara tyst klockan elva, lotten ska skötas och så vidare. För någon som inte känner till konceptet med koloniträdgårdar skulle det kanske inte fungera, säger Brunila.

Brunila undrar hur det till exempel skulle gå om gästerna bryter mot reglerna och den som hyr lotten själv inte är på plats. Det är trots allt den som skrivit under arrendeavtalet som är ansvarig för lotten och för sina gäster.

- Det är en lite knepig fråga, säger Brunila.

Däremot skulle hon gärna se mera utbyte med andra koloniträdgårdar, till exempel med svenska kolonister.

Besökare välkomna

Brunila vill också påminna om att koloniträdgårdarna dagtid fungerar som stadens allmänna parker och att vem som helst är välkommen att besöka dem. I Brunakärr kan man ibland se människor från de närliggande kontoren äta sin lunch på en av parkbänkarna. Turisterna välkomnar hon också.

- Självklart! Vi ligger lite avsides så det kan vara svårt att hitta oss, men visst kommer det ibland turister hit. Det är ett fint område som är vackert att se.

Läs också:
Det ryms inget hotell i Grankulla
Kulturdirektör: Hyr ut din kolonistuga
Rysk turism minskar - Heureka lockar med rysktalande guider
#TuffareTurism

Läs också