Hoppa till huvudinnehåll

Finska fötter slog ner i kometen först

Rymdsonden Rosetta nådde på onsdagen fram till sitt mål - ytan på en komet. Med på rymdsondens landare finns också finsk teknologi. Johan Silén presenterar rymdforskningen på Max Planck-institutet i Tyskland.

FÖLJ MED LANDNINGEN HÄR: Direktsändning från ESA:s kontrollrum

I eftermiddags lösgjordes landaren Philae från rymdsonden Rosetta och vid 18-tiden finsk tid var den framme vid kometen med det invecklade namnet 67P-Churymov-Gerasimenko. Flygningen till kometen tog ungefär sju timmar.

– När landaren börjat göra olika mätningar och då får vi veta mera, säger Johan Silén som är forskare vid Meterologiska Institutet och för tillfället jobbar som gästforskare vid Max Planck-institutet i Tyskland.

Enligt Silén ser kometen ser inte ut som en vanlig himlakropp utan som en välknådad snöboll som delvis har smultit på ytan.

– Vi vet inte ännu vad ytan har för egenskaper, om den är hård eller mjuk. Det vi vet är att tätheten är rätt så liten och att kometens konsistens är ungefär som snö på vårvintern, berättar Silén.

Viktigt att Finland är med

Enligt Silén kan landaren delvis sjunka in i kometens yta ifall ytan inte är tillräckligt frusen.

– Då landaren kommer ner med sina två små fötter, kan de sjunka ner i ytan, men vi hoppas att de inte sjunker ner allt för långt, säger Silén.

Silén berättar att det är just på fötterna som den finska elektroniken finns. På fötterna sitter instrument som mäter vatteninnehållet i kometens yta. Johan Silén har tillsammans med andra finländska forskare själv varit med och utvecklat instrumenten.

– Den finländska insatsen i rymdlandningen är förhållandevis stor. Vi har varit med och byggt flera delar i själva landaren men dessutom i det så kallade Cosima-instrumentet och i moderfarkosten, berättar Silén.

Bland annat har finländarna varit med och byggt ett instrument som mäter gasernas sammansättning och på så sätt kan man få reda på mera om hur kometkropparna är uppbyggda.

– Jag tror att det är ohyggligt viktigt att vi är med där spetsteknologin utvecklas, säger Silén.

Läs mer:

Komet kan hjälpa oss hitta våra ursprungliga byggstenar
Rosetta landar på en komet

Läs också