Hoppa till huvudinnehåll

Miljö temat för årets ekumeniska jul

Temat för den 21:a ekumeniska julen är vårt gemensamma ansvar för miljön. Bild: Yle/Philip Stenkula julgran,Åbo

Ekumenisk jul i Åbo firas för 21:a gången. Temat i år är vårt gemensamma ansvar för miljön.

Pekka Haavisto.
Det humanitärabudskapet framför i år av riksdagsman Pekka Haavisto. Pekka Haavisto. Bild: Yle / Eva Pursiainen pekka haavisto
Som traditionen bjuder firas den ekumeniska julen i Åbo domkyrka också i år. Evenemanget Ekumenisk jul firas i år för 21:a gången.Temat den här gången är vårt gemensamma ansvar för miljön och det humanitära budskapet framförs i år av riksdagsman Pekka Haavisto.

Två evenemang för allmänheten

På torsdag 11 december ordnas två evenemang för allmänheten. Klockan 14 ordnas en paneldiskussion i köpcentret Hansa och klockan 18 börjar evenemanget i Åbo domkyrka.

Temat för paneldebatten på Hansatorget är vår attityd till miljön. På plats är ärkebiskop Kari Mäkinen, riksdagsman Pekka Haavisto och Finlands Östersjöambassadör Erja Tikka. Diskussionen leds av Turun Sanomats chefredaktör Riitta Monto.

I Åbo domkyrka uppträder som kvällens solist barytonen Petteri Salomaa. Under kvällen uppträder Åbo filharmoniska orkester med Pertti Pekkanen som dirigent. På plats är också Flora Kören och Brahe Djäknar med Ulf Långbacka som dirigent samt organist Markku Hietaharju och kantor Jukka Pietilä.

Det är fritt inträde till kyrkan. Eftersom evenemanget televiseras ombeds allmänheten infinna sig i kyrkan i god tid senast kl. 17.40. Inspelningen sänds i TV1 på julafton strax innan julfreden utlyses.