Hoppa till huvudinnehåll

Tyskland: Fängelsestraff för dopning

cykling
cykling Bild: Thorkild Amdi / EPA / All Over Press tävlingscykling

I Tyskland riskerar dopade idrottare i framtiden fängelsestraff. Den tyska regeringen lägger i dag fram ett förslag till en antidopningslag, som också gäller utländska idrottare på tävlingsresor i Tyskland.

Den som fuskar kan hamna i fängelse. När tyska dopningskontrollörer i framtiden gör sina kontroller kan dopade idrottare räkna med långtgående följder.

Regeringens planerade nya antidopningslag slår nämligen fast att fusk ska bestraffas med fängelse på upp till tre år. Det rapporterar det tyska rundradiobolaget ARD.

Idrottarna kan också komma att krävas på pengar ifall de har varit dopade då de har vunnit prispengar. Utländska idrottare som åker fast i Tyskland kommer också att omsättas av samma regler.

Också tränare kan bestraffas

I Tyskland kommer den nya lagen att gälla för omkring 7 000 idrottare, som antingen har idrott som arbete eller finns med i den nationella antidopningsmyndighetens testregister. Glada amatörer, som väljer att dopa sig, kommer i framtiden fortsättningsvis inte att bestraffas.

Däremot vill politikerna nu också komma åt de personer som finns i idrottarnas närmaste krets. Det ska därför bli möjligt att bestraffa till exempel läkare och tränare för köp och innehav av dopningspreparat.

Också här kan ett brott leda till fängelse oberoende av hur stora mängder förbjudna preparat det handlar om.

Komplement till avspärrning

Från idrottarna och idrottsorganisationerna har det hittills kommit rätt så få kommentarer till den planerade lagen. Men säkert är att den har potential att avskräcka.

Så säger till exempel det tidigare cykelproffset Erik Zabel till tidningen Süddeutsche Zeitung att han i tiderna, under Tour de France var betydligt mer rädd för den franska polisens razzior än dopningskontrollörernas test.

Den nya lagen ger vidare idrottsorganisationerna och idrottens skiljedomstol i Schweiz full rätt att spärra av idrottare på grund av dopning, skriver Süddeutsche Zeitung.

Det tyska lagförslaget presenteras alltså idag och den nya lagen kommer med största sannolikhet att träda i kraft redan nästa år.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes