Hoppa till huvudinnehåll

Exporten över hamnen i Vasa ökar

Tolv Wärtsilämotorer lastas ombordpå ett fartyg för export till Ryssland.
Arkivbild Vasa hamn Tolv Wärtsilämotorer lastas ombordpå ett fartyg för export till Ryssland. Bild: Yle/Roger Källman export

Exporten över hamnen i Vasa har ökat med 30 procent jämfört med fjolåret. Hamnen i Vasa har traditionellt varit en importhamn men nu skall det satsas också på att öka exporten.

Vasaregionen är en av de mest exportinriktade regionerna i landet men trots det har exporten skett via andra hamnar i landet. Det finns en stor potential till att öka exporten, det visar godsflödesanalyser som gjorts.

-Vi har goda chanser att växa men det kräver hårt arbete, säger hamndirektör Teijo Seppelin i Vasa.

Vasas export sker via andra hamnar

Mer än 70 procent av industriproduktionen i Vasa går på export men den sker via de större hamnarna i södra Finland. Ifall en större del av exporten skall ske direkt via hamnen i Vasa krävs satsningar på infrastruktur. Sådana satsningar har redan gjorts i Vasa.

- Bron till Vasklot har förstärkts, hamnen har fått en förbättrad lyftkapacitet och större lagringsutrymmen och en ny ramp har byggts, räknar Teijo Seppelin.

Godsflödesanalysen visar att en förbättrad service i hamnen ger den bästa utdelningen när det gäller att öka exporten. En sammanjänkning av transportkedjan med Umeå kan också ge ett positivt resultat och ge högre fyllnadsgrader i fartygen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten