Hoppa till huvudinnehåll

"Helsingfors är både by och storstad"

Vy från Brunnsparken i Helsingfors.
Vy från Brunnsparken i Helsingfors en novembermorgon. Vy från Brunnsparken i Helsingfors. Bild: Yle/Julie Ebbe vy

En hurudan stad är Helsingfors för utländska invånare? Vilka ställen trivs de bäst på och hur kunde staden marknadsföra sig själv bättre? Yle Huvudstadsregionen har träffat tre utländska invånare som berättar om sin syn på hemstaden Helsingfors.

Itzel Labra, Mexico

Itzel Labra i Kaisa-Huset i Helsingfors
Itzel kan man ofta hitta i Kaisa-Huset, ett av hennes smultronställen i Helsinfors Itzel Labra i Kaisa-Huset i Helsingfors Bild: Yle/Julie Ebbe tuffareturism

- Det är som en blandning av by och stad. Helsingfors har en storstads infrastruktur, men med ett lugnare tempo. Det är inte så hektiskt här, säger Itzel Labra. Hon är hemma från Mexico City och har bott i Finland i sex år.

Labra kom till Finland via Sverige, där hon bott i två år. Det var bland annat intresset för glas- och nordisk design som förde vägen norrut. Det bästa med Helsingfors enligt Labra är naturen och havet.

- Jag älskar havet, särskilt vid Skatudden, ute vid Brunnsparken och området runt Fölisön. Jag kommer själv från en stor stad, så att kunna vara både i staden och i naturen, att kunna välja mellan ensamhet och att omringas av andra människor, det är viktigt, säger hon.

Gerald Helmreich, Österrike

Gerald Helmreich i Hagnäs Hall
Gerald Helmreich i ett av hans favoritställen, Hagnäshallen Gerald Helmreich i Hagnäs Hall Bild: Yle/Julie Ebbe gerald helmreich

Känslan av att Helsingfors är både by och stad delas av Gerald Helmreich. Han kom till Helsingfors för sju år sedan. Den ursprungliga planen var att ta en time out på ett halvår, men så blev det inte.

- När jag flyttade hit lovade jag mig själv att genast då livet här känns dåligt så flyttar jag någon annanstans, men hittills har livet varit bra.

Helmreich har ett särskilt starkt band till stadsdelarna Hagnäs och Berghäll. I Hagnäs satt han för sju år sedan i en kompis lägenhet och tittade på färjorna som kom in från Tyskland till hamnen i Sumparn. Det första egna hemmet i Helsingfors fanns i Berghäll.

- Där bodde jag och där träffade jag vänner som bor kvar än idag. Jag har också flyttat tillbaka dit nu. Det finns helt klart ett starkt emotionellt band mellan mig och stadsdelarna.

Det Helmreich upplever som fint med Berghäll är att det har en väldigt bred representation av livsstilar. I Berghäll finns hemlösa, arbetare, det finns rika och det finns studerande.

- Det är det som gör stadsdelen så intressant, säger han.

Kola, Nigeria

Kola kom till Helsingfors för ett år sedan, mitt i vintern. Det första intrycket av staden var att den är kall och mörk, såväl klimatet som invånarna.

- Men så blev det sommar och jag märkte att också invånarna vaknar till liv då.

Kola är deltidsstuderande och jobbar vid sidan om. Det blir inte så mycket upptäckande av staden, men två saker har särskilt imponerat: Sveaborg och Domkyrkan.

- Jag gillar de gamla byggnaderna och att kunna titta på vapnen som användes i kriget. Det är ett historiskt intressant område, säger han.

Domkyrkan beundrar han på grund av strukturen och dess skönhet. Byggnaden är helt enkelt imponerande.

- Jag uppskattar välskötta byggnader med vacker struktur. Domkyrkan är en sådan. Jag har aldrig varit inne, men jag brukar ibland sätta mig på trappan. Från början visste jag inte att det var en kyrka, utan jag trodde att det var en regeringsbyggnad av något slag, berättar Kola.

Ge livsstilen ett lyft

För Labra är Helsingfors stora styrkor dels kombinationen av urban miljö och natur, dels arkitekturen. Labra är själv intresserad av arkitektur och skulle gärna se att det lyftes ännu mera.

- Jag tycker särskilt mycket om jugendhusen på Skatudden och vid Brunnsparken. Det finns många olika sorters arkitektur i Helsingfors, säger hon.

Helmreich, å sin sida, tror på att marknadsföra livsstilen. Helsingfors har trots allt begränsat med sevärdheter, säger han.

- Helsingfors är inget Wien eller Berlin. Det finns sevärdheter, men de är inte så många. Istället borde man visa upp livsstilen, hur lever vi här i Helsingfors och Finland?

Kola tycker att Helsingfors redan lyckas ganska bra med att marknadsföra sig åt turister, men för de utlänningar som redan bor här är det värre.

- För oss som redan är i systemet finns inte så mycket information. Fråga vem som helst som bott här ett år eller två, vi känner inte staden så bra. Men visst kunde det bli bättre också för turisterna. Finländarna för väldigt lite väsen om sig, om de vågade bli mera högljudda kunde turisterna också bli fler. Samtidigt skulle man kanske nå bättre ut till oss som bor här, säger han.

Läs också:
Besök gärna koloniträdgården – övernatta inte
Det ryms inget hotell i Grankulla
Kulturdirektör: Hyr ut din kolonistuga
Rysk turism minskar - Heureka lockar med rysktalande guider
#TuffareTurism

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen