Hoppa till huvudinnehåll

HPV-vaccin togs emot med blandade känslor

vaccin mot hpv
vaccin mot hpv Bild: Yle/Erica Vasama hpv-vaccin

Vaccinet mot papillomviruset har tagits emot med blandade känslor bland tonårsflickor i Östnyland.

Vaccineringarna av flickor i högstadieåldern började i fjol. Då var det 47,6 procent av niondeklassisterna i Lovisa som tog vaccinet – en betydligt lägre siffra än till exempel Borgå, där 72,2 procent av samma årskull lät vaccinera sig. I Sibbo var siffran 56,5 procent enligt Finlands kommuntidning.

Det humana papillomviruset, HPV, kan orsaka cancer i livmoderhalsen.

Inte tillräckligt med information

Orsakerna till fenomenet är flera, berättar skolhälsovårdare Camilla Jordman vid Lovisanejdens högstadium.

- Då vi började vaccinera i november rörde det sig mycket negativ information om vaccinet i media och då var många fundersamma. Jag tror att det påverkade dem som var födda 1998, alltså gick på nian i fjol.

Också i de sociala medierna spreds information bland föräldrarna om riskerna med vaccinet.

Det var bråttom att vaccinera niorna innan de gick ut grundskolan, och när det var dags hade skolan inte tillräckligt mycket information på svenska att dela ut till familjerna.

- Kanske informationen från vår del var sämre när det var lite bråttom. Jag informerade flickorna här i skolan och för sjuorna och åttorna råkade vi ha föräldramöten där jag var med och informera.

Föräldrarna har ett stort beslut att fatta, konstaterar Jordman. Flickorna har en rätt att få vaccinet också utan föräldrarnas tillstånd, men situationer där åsikterna gått isär har inte uppkommit i Lovisa.

hälsovårdare Gunilla Jordman och elever vid Lovisanejdens högstadium
Gunilla Jordman samt Alexandra, Adriana, Amanda och Emma-Maria från Lovisanejdens högstadium hälsovårdare Gunilla Jordman och elever vid Lovisanejdens högstadium Bild: Yle/Erica Vasama elever vid lovisanejdens högstadium

Glesbygdens klickar påverkar

Statistiken från vaccinationerna i fjol visar att flickor som bor på större orter vaccineras oftare än de i glesbygden.

- Antagligen syns det här i Lovisanejden också om man ser på statistiken. Jag tror det beror på att här finns ”klickar” där familjer umgås med varandra och diskuterar. Om någon i gänget anser att det finns risker, blir de andra kanske påverkade.

”Man har rätt att vara orolig för sitt barn”

Hur handskas då en skolhälsovårdare med föräldrarnas och flickornas oro och skepticism i frågan? Gunilla Jordman har själv en dotter i högstadieåldern och förstår föräldrarna mycket väl.

- Det är ju klart att man är orolig för något nytt och när man ser tillbaka på hur det gick med svininfluensavaccinet. Visst är det bra att man tar reda på saker och ringer upp om man vill veta något. Man ska inte heller ta emot vad som helst utan att fundera.

Vaccinationerna har fortsatt den här hösten också i Lovisanejdens högstadium. Nu har över 70 procent av flickorna i högstadieåldern har valt att ta vaccinet mot papillomviruset också i Lovisa.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland