Hoppa till huvudinnehåll

Ingen utväg för syriska civila

En syrisk flykting vid gränsen mellan Syrien och Turkiet. Turkiet är ett av länderna som öppnat portarna för flest syriska flyktingar.
En syrisk flykting vid gränsen mellan Syrien och Turkiet. Turkiet är ett av länderna som öppnat portarna för flest syriska flyktingar. En syrisk flykting vid gränsen mellan Syrien och Turkiet. Turkiet är ett av länderna som öppnat portarna för flest syriska flyktingar. Bild: EPA/SEDAT SUNA turkiska gränsen

Syriska civila får allt svårare att fly undan striderna. Grannländernas kapacitet att ta emot flyktingar har tänjts till bristningsgränsen och nu måste Europa och USA axla en del av ansvaret. Det konstateras i en ny rapport från Norska Flyktinghjelpen och amerikanska IRC.

Syriens grannländer Libanon, Jordanien, Irak och Turkiet har nu tagit emot 3,3 miljoner syriska flyktingar.

Exempelvis Libanon, med bara 4,5 miljoner invånare, har tagit emot 1,1 miljoner syriska flyktingar. Det verkliga antalet syriska flyktingar i Libanon är ännu större än så, för alla registrerar sig inte som flyktingar.

Libanon försöker nu helt stänga sina gränser för flyktingarna och också de andra grannländerna inför hårda begränsningar för hur många som släpps över eftersom länderna saknar kapacitet att ta emot flera.

Civila syrier som försöker fly undan de brutala striderna i hemlandet riskerar nu att tvingas vända tillbaka då de når gränsen.

Det visar också de senaste flyktingsiffrorna. Förra året flydde ungefär 150 000 i månaden striderna i Syrien. I oktober i år lyckades bara 18 000 ta sig ut ur landet.

Det konstateras i en ny rapport under titeln "Ingen Utväg", från Norska Flyktinghjelpen och den amerikanska hjälporganisationen International Rescue Committee (IRC).

"Total kollaps av internationell solidaritet"

I rapporten riktas hård kritik mot USA och Europa och rika i-länder som tagit emot mindre än två procent av det totala antalet syriska flyktingar.

- Det vi nu bevittnar är en total kollaps av internationell solidaritet med miljoner civila syrier, skriver Flyktinghjelpens generalsekreterare Jan Egeland.

I slutet av september i år hade USA tagit emot bara 166 flyktingar från Syrien. Frankrike har lovat ta emot 500 syriska flyktingar och Storbritannien tar också emot något hundratal.

Flyktinghjelpen och IRC uppmanar omvärlden att ta emot flera flyktingar från Syrien, men också att vara generösare med sina bidrag till Syriens grannländer som tagit huvudansvaret för flyktingströmmen.

Läs också