Hoppa till huvudinnehåll

Kommunerna kan tvingas ta fullt betalt för byggloven

Sara Nilssons familj bygger hus i Jakobstad
Sara Nilssons familj bygger hus i Jakobstad. Sara Nilssons familj bygger hus i Jakobstad Bild: Yle/Kjell Vikman sara nilsson

Kommunförbundet och miljöministeriet är kritiska till att kommunerna till stora delar täcker utgifterna för bygglov med skattemedel. Frågan om en regionalisering och ett förstatligande av byggnadstillsynen har dryftats i flera år och 2017 har nämnts som det år då genomförandet av förändringen skall ske.

Skillnaderna mellan kommunerna i Österbotten är ganska stora när det gäller de kostnader som hänförs till bygglov och granskningar i samband med husbyggen.

Byggnadsinspektör Carina Ahlvik-Fors i Pedersöre
Byggnadsinspektör Carina Ahlvik-Fors. Byggnadsinspektör Carina Ahlvik-Fors i Pedersöre Bild: Yle/Kjell Vikman ahlvik-fors

Svenska Yle har granskat kostnaderna i kommunerna i Svenskfinland. Exemplet gäller ett egnahem på 200 kvadratmeter som är byggt på ett detaljplaneområde med kommunalteknik.

Byggnadsinspektör Peter Wikman i Jakobstad
Byggnadsinspektör Peter Wikman. Byggnadsinspektör Peter Wikman i Jakobstad Bild: Yle/Kjell Vikman peter wikman

Ju större kommun, desto större kostnad är tumregeln. Vasa, Karleby, Jakobstad ligger i topp i Österbotten bland städerna med kostnader från cirka 1700 euro till drygt 1100 euro. Korsholm ligger också högt uppe med drygt 1200 euro.

Kommuner som Vörå och Korsnäs återfinns i den andra ändan med kostnader på 285 och 399 euro.

Anslutningsavgifter jämnar ut en del av skillnaderna

Anslutningsavgifter till vatten och avlopp jämnar ut skillnaderna mellan kommunerna till en del och kastar också om ordningen. När de här summorna adderas till de tidigare är plötsligt Jakobstad förmånligast i Österbotten med en kostnad på 3965 euro för byggaren. Kristinestad är dyrast och där blir summan 7382 euro.

Karleby, Korsholm, Malax, Nykarleby och Närpes når alla till 7000 euro eller mer. I Vasa kostar byggaren 6377 euro i det här fallet.

Staten vill regionalisera och ta ut verkliga kostnader

Kommunerna borde ta ut de verkliga kostnaderna för bygglov. Det anser flera av de byggnadsinspektörer i Österbotten som Yle Österbotten kontaktat.

- Varför skall min granne betala mitt bygglov, nog borde ju den skall söka bygglov och bygga, betala, säger byggnadsinspektör Peter Wikman i Jakobstad.

I Pedersöre har inte taxorna för bygglov justerats sedan 2010.

- Åtminstone borde taxorna ses över med den nuvarande nämnden, säger byggnadsinspektör Carina Ahlvik-Fors i Pedersöre.

Sara Nilsson framför familjens blivande egnahem
Husbyggare Sara Nilsson. Sara Nilsson framför familjens blivande egnahem Bild: Yle/Kjell Vikman sara nilsson

En regionalisering av byggnadstillsynen verkar inte heller vara något stort spöke för de österbottniska byggnadsinspektörerna.

- Det skulle medföra en jämlikare behandling av invånarna på ett större område med en gemensam byggnadsordning som skulle gälla på ett större område, säger byggnadsinspektör Carina Ahlvik-Fors. Idag kan behandlingen variera från kommun till stad, tillägger hon.

- Det skulle betyda mera personal inom den byggnadstillsynsbyrån i regionen och då kan vi specialisera oss på olika objekt, säger byggnadsinspektör Peter Wikman. Nu måste vi vara tusenkonstnärer, tillägger han.

En möjlig negativ faktor är enligt Carina Ahlvik-Fors en försämrad lokalkännedom om byggnadstillsynen regionaliseras.

Ifall kommunerna tar ut de verkliga kostnaderna för byggnadstillsynen betyder det mångfalt höjda avgifter för byggarna.

- Jag tror nog det skulle väcka mycket negativa känslor hos kommuninvånarna, säger Carina Ahlvik-Fors som inte heller tror att politikerna skulle gå in för en sån linje.

För en byggare blir det stora kostnader även med subventionerade taxor när alla enskilda bygglov och anslutningsavgifter räknas ihop. Sara Nilsson och hennes familj bygger nytt hus i Jakobstad, till sommaren 2015 skall det var inflyttningsklart.

- Nog var det klart lite överraskande när man inte har gjort nåt liknande tidigare men det är bara att betala, det finns inget alternativ om man vill ha det här huset, säger Sara Nilsson i Jakobstad.

Läs också