Hoppa till huvudinnehåll

Läkare bakom dödliga steriliseringar gripen

Jagdeesh Nirmalkars fru dog i sviterna av steriliseringen.
Jagdeesh Nirmalkars fru dog i sviterna av steriliseringen. Jagdeesh Nirmalkars fru dog i sviterna av steriliseringen. Bild: STR änkling

Indisk polis har gripit läkaren som genomförde dödliga massteriliseringar av kvinnor i norra Indien under veckoslutet. Behandlingarna ledde till att åtminstone 13 kvinnor dog och tiotals vårdas på sjukhus.

Läkaren R.K. Gupta utförde 83 titthålsoperationer inom loppet av några timmar på lördagen. I snitt tog en operation mellan två och fem minuter. Han ska också ha använt samma operationskniv under tio operationer.

Under söndagen började många av kvinnorna må illa och fördes till sjukhus igen. Hittills har 13 kvinnor dött i sviterna av operationerna och tiotals vårdas ännu på sjukhus. Åtminstone 16 av kvinnorna uppges vara i kritiskt tillstånd.

Enligt indisk lag får man endast utföra 30 dylika operationer per dag. Gupta säger att han tidigare har utfört mellan 200 och 300 steriliseringar på en dag. Han nekar skuld och skyller på medicinerna som kvinnorna fick efter operationen.

- Jag är inte skyldig. Jag har utfört liknande operationer under en lång tid och det har aldrig förekommit några komplikationer, säger Gupta.

Sterilisering vanligaste preventivmetoden

Tiotals kvinnor vårdas på sjukhus, många är i kritiskt tillstånd.
Tiotals kvinnor vårdas på sjukhus, många är i kritiskt tillstånd. Tiotals kvinnor vårdas på sjukhus, många är i kritiskt tillstånd. Bild: STR steriliseringsskandal

Gupta arbetade på uppdrag av den indiska staten. Steriliseringar är fortfarande den vanligaste preventivmetoden i Indien och den indiska staten bekostar steriliseringar för att hejda den massiva befolkningstillväxten.

Kvinnorna lockades att delta mot en ersättning på knappt 20 euro. De flesta var fattiga kvinnor som inte kunde läsa och som inte förstod riskerna med operationen. Många av offren ska ha haft små barn och en del ammade ännu.

- Jag hoppas att läkaren aldrig kan sova lugnt mera. Samma sak borde hända honom. Då skulle han veta hur det känns att förlora någon i sin familj, säger Sadhu vars fru dog.

Dödsfallen har lett till demonstrationer i Indien. Indiens premiärminister Narendra Modi har begärt en ordentlig utredning av det skedda.

Läs också