Hoppa till huvudinnehåll

Boktipset: Babyboost

Isabella Löwengrip och sonen Gillis.
Isabella och sonen Gillis. Isabella Löwengrip och sonen Gillis. Bild: Judith Kirkhoff babyboost

Nu blir det lite babysnack, det är första och möjligtvis sista gången det händer här på Popbloggen. Orsaken till babyämnet är att Isabella Löwengrip Spångberg (också känd som Blondinbella) har gett ut sin nya bok, Babyboost.

Isabella Löwenberg Spångbergs bok Babyboost
Isabella Löwenberg Spångbergs bok Babyboost Bild: Forum bokförlag babyboost
Muffe läste Babyboost. Bild: YLE / Johanna Lindh camilla fagerholm

Trots sin unga ålder har bloggaren redan gett ut tre böcker innan Babyboost; Egoboost, Isabellas hemligheter och Economista tillsammans med Pingis Hadenius.

Jag har själv inte följt aktivt med Blondinbella-bloggen på senare år. Men det är något märkligt med Isabella. Av någon anledning har jag en bild av att hon är en ung blond och kanske lite blåst tjej. Jag har ingen aning om varför bilden finns i huvudet eftersom Isabella driver flera företag, lanserar egna produkter och skriver böcker. Hon har varit chefredaktör för sin egen tidning Egoboost Magazine och haft en webbtv-show tillsammans med Tyra Sjöstedt. Hon kan ju knappast vara helt blåst med det hon har i bagaget. Kanske bilden hänger kvar från hennes tidiga bloggkarriär, hon startade sin blogg när hon var 14 och fick snabbt enorma mängder läsare. Men mer om Isabellas “blåsthet” lite senare. Nu ska vi fundera på den nyaste boken, Babyboost.

Eftersom jag själv har barn var det jag som var ivrigast med att läsa boken. Isabella säger själv att hon skrivit boken för att hon saknade något liknande när hon var gravid och under sin första tid som mamma. Hon kallar boken en vän att hålla i handen, en syster som peppar, förstår och förlåter. Hon vill i boken inte fokusera på kroppens förändring eller förlossningssmärta, utan berätta om det häftigaste hon varit med om.

Eftersom det är klart direkt från början av boken att Isabella älskar listor så gjorde jag en lista på mina tankar kring boken.

Min lista

  • Som sagt, Isabella gillar listor. I början av boken blev jag lite stressad av alla listor hon gjorde upp, “Mr right - checklista”, “Läge att skaffa barn - min checklista”, “Bra att ha - checklista” och så vidare. Men efter den första list-chocken blev det bättre och listorna senare i boken passar bra in i texten.
  • I varje baby- och gravidbok måste det finnas bajshistorier. Denna innehåller inte någon bajshistoria om babyn men nog om modern. Den som kissar på sig är också mamman och inte babyn. Härligt självutlämnande att berätta det.
  • Isabella skriver om vänskap och problematiken kring vänner som inte har barn. Det är något som jag själv aldrig funderade så mycket på. Hon skriver också om ensamheten som man kan uppleva när man är mammaledig. Jag tycker det är väldigt bra att ta upp det. Det kom nämligen som en chock för mig.
  • Isabella skriver också om hurdan mamma hon hade planerat att hon skulle vara och medger att hon inte förstod bättre innan hon visste hur det skulle bli.
  • Hon skriver om mammaförtroendet som är väldigt svårt att hitta när man är nybörjare. Man är ju ingen färdig mamma när barnet föds.
  • Hon har fina tankar kring att dela på ansvaret. Jag tycker också att det är en frisk fläkt att hennes man Odd varit hemma längre än hon.
  • Mitt favorittips är att när man går och bär på skrikande bebis mitt i natten så ska man komma ihåg att det finns tusentals andra som gör det samtidigt. Det hjälpte mig att orka.

Slutsats

Min slutsats är att Isabella nog inte är alls blåst, hon är en väldigt smart kvinna. Hon har många hälsosamma tankar kring graviditeten och föräldraskapet och jag märker att hon tänker lika som jag i väldigt många saker. Man kan vara en bra mamma fast man längtar tillbaka till jobbet. Man måste inte lyssna på amningspropaganda och själv börja må dåligt. Alla gör så gott de kan. Jag är själv en av dem som kämpade i sju dagar innan mjölken steg, sablar så jag kämpade. Och fast det slutade med att min baby fick både modersmjölk och ersättning så ser jag verkligen inte det som en förlust. Och fast Isabella blev gravid relativt snabbt så känner jag igen hennes tankar under månaderna de försökte bli gravida.

Detta är en bok jag rekommenderar till alla som vill bli gravida eller är gravida med sitt första barn. Själv fick jag inte ut så mycket nytt av den men mitt barn kom ju för flera år sedan. Min största undran är ändå, hur hann hon skriva en bok med en nyfödd baby? Jag låg alltid i soffan när jag fick möjlighet till det.