Hoppa till huvudinnehåll

Boktipset: God jul

Bild av Ann-Catrin Granroth med boken God Jul.
Både ett boktips och ett julklappstips: God jul av Jonas Karlsson. Bild av Ann-Catrin Granroth med boken God Jul. Bild: Yle/Catariina Salo ann-catrin granroth

Jonas Karlsson är inte bara skådespelare med filmer som Hallonbåtsflyktingen, Miffo och Livet är en schlager i bagaget. Han är också författare, och hans senaste bok heter God jul. Boken kommer naturligtvis ut lagom till jul, så vi kan tänka oss att den kommer att ligga under en hel del granar i december.

God jul - en mysig julhistoria som får det att pirra i julpysselnerven kanske du tänker nu? Nja, kanske inte riktigt så mysigt ändå, fastän budskapet som kommer fram i slutet av boken nog får mig att dra på munnen.

Jonas Karlsson
Jonas Karlsson Bild: SVD jonas karlsson

God jul handlar om Frida som jobbar på ett kommunhus. Trots att ekonomin är ansträngd vill ledningen överraska de anställda, och hela staden, med en fin och lysande julhälsning. Det är det högsta hönset, Bror, som kommer på den lysande idén. Med hjälp av gamla ljusstakar som ligger och skräpar i källaren ska de bilda orden GOD JUL på fasaden. Det är både enkelt och billigt. Alla anställda som ska ha en ljusstake i sitt fönster får ett mejl om det, och sedan är saken klar. Som vi alla vet är det ändå inte så enkelt som det låter. Projektet växer i omfång och det som skulle vara ett gemensamt projekt, något som alla engagerades av, blir istället en orsak till bråk. Ja, rentav krig.

Boken är smålustig, men har ändå en allvarlig underton. Frida lever för sitt jobb, och hon är alltid duktig. Hon har kommit fram till att det bästa sättet att komma framåt är att le, och hon har skapat ett system för att dölja att hon inte äter något. Tyvärr är Frida fast i en gubbig atmosfär, där det står fina ord på pappret, men där orden inte används i praktiken. Gubbarna tar med sig Frida in till jobbiga situationer (som att tillrättavisa en av de anställda), för att Frida ska ge ett "mjukt intryck", och när de inte lyckas i sitt uppdrag skjuter de över problemet på henne. Fridas chef är faktiskt en kvinna, men hon ser inte på Fridas hjälpsamhet med blida ögon. Istället känner hon sig hotad och tycker Frida gör sig till.

Situationen är påhittad men känns ändå allt för äkta. Det finns säkert många snälla små möss därute som jobbar och jobbar och aldrig får det erkännande de förtjänar. Som mår dåligt, men inte tillräckligt dåligt för att det ska synas. Som folk trampar på och utnyttjar.

Nu låter det här som en riktig snyfthistoria, men som jag nämnde i början är det också rätt lustig läsning hela vägen igenom. Det är en humoristisk liten berättelse (berättelse ja, jag läste ut den på några timmar) som handlar om ... ja vad handlar den om? Att inte lyssna på varandra? Att göra en höna av en fjäder? Dåligt ledarskap? Ja, något sådant skulle jag nog säga. Och så det viktigaste: ett fint slut.

God jul får tre ljusstakar av fem möjliga.

Nyligen publicerat - X3M