Hoppa till huvudinnehåll

Stefan Löfven: Synnerligen allvarligt

Stefan Löfven
Stefan Löfven Bild: Bea Tigerhielm stefan löfven

Regeringen betraktar det här som synnerligen allvarligt och fullkomligt oacceptabelt, säger Sveriges statsminister Stefan Löfven med hänvisning till den svenska försvarsmaktens rapport om ubåtskränkningen.

- Vi ska inte ha någon främmande undervattensverksamhet i våra vatten. Vi kommer att försvara vårt territoriella integritet med alla tillgängliga medel - i sista hand med militära tvångsmedel.

Löfven inrättar nu ett särskilt säkerhetspolitiskt råd i regeringskansliet som han själv leder. Riksdagspartierna ska också ha tätare kontakt med varandra.

Försvarsminister Peter Hultqvist konstaterar å sin sida att händelserna understryker vikten av att stärka det svenska försvaret.

– Vi strävar efter att stärka vår operativa förmåga. En motståndare kan aldrig räkna med att uppträda ostörd på svenskt territorium.

Tuomioja: Helt oacceptabelt

Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja konstaterar att han inte har sett de bevis som Sverige för fram - men att Sverige naturligtvis har rätt i sitt agerande.

- Det är helt oacceptabelt att Sveriges gränser blev kränkta. Nu återstår det att få ut sanningen om vem det var som stod bakom det här.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes