Hoppa till huvudinnehåll

Putin lämnar G20-mötet i förtid?

Rysslands president Vladimir Putin kommer att lämna G20-toppmötet i Brisbane i Australien tidigare än väntat, uppger en medlem av hans delegation.

Putin har fått motta hård kritik av västländernas ledare på grund av situationen i östra Ukraina. Ryssland har också hotats med strängare ekonomiska sanktioner.

USA:s president Barack Obama lovade att USA kommer att vara i frontlinjen i motarbetandet av Rysslands aktioner i östra Ukraina.

- Rysslands aggression är ett hot mot världen, vilket vi såg i den fruktansvärda nedskjutningen av MH17-flyget, sade Obama.

Kanadas premiärminister Stephen skakade motvilligt hand med Putin vid mötet.

- Jag trodde att jag kunde skaka hand med dig, men jag har bara en sak att säga dig: du måste lämna Ukraina, lär Harper ha sagt till Putin under mötet.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade att EU överväger en utvidgning av de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland.

- Den nuvarande situationen är inte tillfredsställande. Just nu är det på agendan att lägga til fler personer på listan, sade Merkel.

Putins informatör: Det är fullständigt strunt

Den ryska delegationsmedlemmen sade att Putin på söndagen kommer att skippa G20-ländernas arbetssession och istället åka till Moskva där han har viktiga möten.

Ryssland förnekar sin delaktighet i den skärpta militära situationen i östra Ukraina. Ukraina har anklagat Ryssland för att skicka soldater och militärutrustning som stöd till separatisterna i områdena Donetsk och Luhansk.

Putins informatör Dmitrij Peskov har ändå dementerat uppgifterna om att Putin skulle lämna toppmötet i förtid.

- Det är fullständigt strunt. Förhandlarna tar ständigt upp frågan om östra Ukraina. Det är rutin, sade Peskov.

Paula Tapiola / Yle Uutiset

Läs också:
Ukrainakrisen präglar toppmöte
"Putin förbeder Ukraina för vintern"