Hoppa till huvudinnehåll

Regnbågsunga i Esbo fick egen träffpunkt

Ungdomsledare Kim Forsman
Ungdomsledare Kim Forsman drar hlbtiq-gruppen för unga i Esbo. Ungdomsledare Kim Forsman Bild: Yle / Ted Urho hlbtiq unga

Då hlbtiq-unga samlas till en träff sker precis samma saker som vid andra tillfällen då Esbounga träffas i stadens regi, berättar Kim Forsman.

De aktivaste i gruppen är lesbiska tjejer. Jag hoppas att gruppen även kommer att nå transunga. - Ungdomsledare Kim Forsman

- De träffas, vi spelar spel och går kanske på bio. Men i hlbtiq-gruppen är vi lite noggrannare med språket, säger Forsman och syftar på att ungdomsledaren känsligare reagerar på kränkande ordbruk.

Då gruppen väljer film är det inte heller den senaste Hollywoodrullen som gäller.

- Vi kanske tittar på Billy Elliot, Priscilla eller någon annan film med sexuella minoriteter som tema, säger Forsman.

Redan första träffen var en succé

Till den första träffen kom ett trettiotal unga och ett tiotal vuxna. Träffarna är tvåspråkiga och menade för hlbtiq-unga i åldern 13-29.

- De unga som kom till den första träffen var mellan 14 och 23, och sedan hade vi ett tiotal föräldrar på plats, som kom med sina barn. Dessutom tittade två närpoliser in. De hade sett annonsen i tidningen och ville säga hej, beskriver Forsman förra lördagens träff.

Under paraplybegreppet hlbtiq ryms många olika sorters unga, vars enda gemensamma nämnare är att de hör till en sexuell minoritet.

- De aktivaste i gruppen är lesbiska tjejer, säger Forsman. Han hoppas att gruppen även kommer att nå transunga.

Ungdomsledaren Kim Forsman har även ett konkret tips till föräldrar som funderar kring sitt barns sexualitet.

- Låt den unga fundera på saken först. Sedan gäller det helt enkelt att ta sig mod och våga diskutera ämnet med den unga, säger Forsman.

Läs mera (på finska)

Så här resonerade tonåringar kring sexuella minoriteter i slutet av 1990-talet.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen