Hoppa till huvudinnehåll

Storm kring Runeberg

Runebergs staty talar inte svenska förrän nästa år.
Runebergs staty talar inte svenska förrän nästa år. Bild: YLE/Rose-Marie Sundström Esplanadparken,runebergs staty

Det fortsätter att storma kring Runebergsstatyn i Esplanadparken i Helsingfors. Nu har också biträdande stadsdirektören i Helsingfors, Pekka Sauri, råkat i skottgluggen för Skådespelarförbundet, som säger att Sauri föraktar skådespelaryrket då han har gått med på att recitera Runeberg på svenska.

Yle Huvudstadsregionen rapporterade nyligen att statyn enbart "talar" finska och engelska i den applikation man kan ladda upp för att höra en skådespelare recitera Runebergs Vårt Land. Orsaken till det här uppgavs vara brist på resurser.

Läs också: Runeberg talar inte svenska


Yle startade en kampanj där vem som helst kan skicka in en video där man läser in första versen av "Vårt land" på svenska - och ombad Sauri att delta. Sauri ställde upp och inspelningen gjordes och lades ut på nätet.

Men det här fick Skådespelarförbundet upprört. I ett pressmeddelande på lördagen skriver förbundet att kampanjen uttrycker ett förakt mot skådespelarnas yrkeskunskap och nedvärderar deras arbete. Skådespelarförbundet anklagar också Pekka Sauri för att provocera andra till att nedvärdera skådespelares yrkesskicklighet, då han själv reciterar Runeberg.

Enligt förbundet förmedlar kampanjen ett vilseledande budskap om att skådespelare är välbetalda.

Du är utmanad! Kan du överträffa Biträdande stadsdirektör Pekka Sauris prestation som Runeberg?
Du är utmanad! Kan du överträffa Biträdande stadsdirektör Pekka Sauris prestation som Runeberg? Bild: YLE/Jonas Blomqvist biträdande stadsdirektör i helsingfors

Bland annat så här skriver förbundet i sitt pressmeddelande:

"Hör det till en biträdande stadsdirektörs uppgifter att göra videoinspelningar som nedvärderar andras arbete? Hur kan en biträdande stadsdirektör provocera också andra till att nedvärdera någons yrkesskicklighet? Vi är förvånade, har Ni faktiskt inget annat att göra under Er arbetstid? (...) Med Era regelbundna månadsinkomster (ca 12.500 €) kan man säkert göra gratis snuttjobb på arbetstid, men är Ni verkligen av den åsikten att Ert framträdande motsvarar en professionell skådespelares prestation och är på en nivå som staden vill presentera sin omgivning med? (...) Vi förvånar oss även över att Yle har gått med i en så här osaklig kampanj."

Jag hade ingen aning om att jag sårat någon

Sauri överraskad

Pekka Sauri säger till Yle Nyheter att han är mycket förvånad över skådespelarnas utspel. Jag hade ingen aning om att jag sårat dem, säger han.

- Det var ett misstag att Runeberg inte talade svenska, och jag ville rätta till det från stadens sida. Nu hör jag att jag föraktar skådespelaryrket. Det gör jag verkligen inte, säger Sauri. Mitt syfte var inte att nedvärdera skådespelaryrket.