Hoppa till huvudinnehåll

Helfinska Merijärvi vill lära barnen svenska

Merijärvi
Merijärvi Bild: YLE/Matias Risikko pyhänkoski

I den finska kommunen Merijärvi vill man från en tidig ålder sopa bort fördomar mot svenska.

I Norra Österbotten, 25km öster om Kalajoki, ligger kommunen Merijärvi. I kommunens centrum finns en liten butik, ett apotek, ett bibliotek och en skola för åk 1-9.

Merijärvi har sex stycken vindmöllor och en kommunalägd bensinstation. Kommunen styrs av ungefär 80 procent centerpartister och 20 procent sannfinländare. Av dess 1200 invånare talar alla finska. Ingen pratar svenska. Merijärvi är vad man kan kalla en helt vanlig finsk kommun på landsbygden.

Lär svenska

Kristina Saukko och Jaana Talus.
Kristina Saukko och Jaana Talus Kristina Saukko och Jaana Talus. Bild: YLE/Matias Risikko jaana talus

Mitt i en pågående språkdebatt om "pakkoruotsi" har man i Merijärvi undervisat förskolebarn i svenska sedan två år tillbaka.

- Idén kom efter att vi på ett lärarmöte konstaterade att man i Finland har en tråkig attityd till svenska i Finland, säger Kristina Saukko, lärare i förskolan.

- Vi vill förminska och döda gamla fördomar mot svenska, säger Jaana Talus, lärare i svenska i Merijärvi.

Saukko och Talus säger att alla barn är ivriga för att lära sig svenska i Merijärvis förskola. Jaana Talus berättar att det inte finns någon läroplan utan att det är helt på eget intiativ från lärarnas sida att undervisa i svenska åt de små barnen.

Jag och Kristina skapar vårt egna material och funderar ut tillsammans hur vi skall hålla lektionerna, säger Talus.

Skola
Skola Bild: YLE/Matias Risikko merijärvi

Punainen är röd

Lektionen vi deltar i börjar med att Jaana Talus frågar var och ett av barnen vad de heter. Barnen berättar vad de heter.

Lektionen fortsätter med att barnen sätter sig i en ring och Talus tar fram en skattkista. Talus tar fram olika saker ur skattkistan och ber barnen berätta på svenska vad det är för saker. Hur många är sakerna? Vilken färg har de olika sakerna?

- Vad är det här? frågar Talus.

- En penna, svarar barnen.

- Vilken färg har pennan?

- Punainen, säger en flicka försiktigt.

- Vad är punainen på svenska?

- Röd, säger några barn i kör.

Lektionen avslutas med att barnen sjunger imse vimse spindel innan det är dags för matpaus och barnen rusar ut ur klassrummet.

Lär känna Sverige

Förutom svenska i förskolan ordnar Jaana Talus också Svenskaklubben i Merijärvi. Svenskaklubben har ungefär 24 medlemmar och det är en frivillig fortsättning på förskoleundervisningen i svenska.

Där samlas medlemmarna och lär sig mera ord och fraser på svenska. Planen är att de snart ska börja bekanta sig med finlandssvensk kultur och så ska de lära sig mera om Sverige.

I finska skolor börjar man läsa svenska i åk 7. Det är ett långt hopp mellan förskolan och åk 7. Risken finns att barnen glömmer bort vad de lärt sig i förskolan, när det är dags att börja läsa svenska på riktigt.

Ingen kritik

- Vi har diskuterat hur man skulle kunna fortsätta undervisningen efter förskolan. En idé är att man skulle lägga upp olika ord och fraser i klassrummen, så inte barnen glömmer bort vad de lärt sig i förskolan, säger Talus.

- Det är egentligen upp till lärarna i de högre klasserna om de själva är intresserade av att fortsätta undervisningen i svenska, säger Saukko.

Talus och Saukko berättar att de inte mött på kritik för att de undervisar svenska i förskolan. Några äldre elever på skolgården berättar att de tycker att svenska är viktigt att lära sig, eftersom Finland är ett tvåspråkigt land.

Text: Jonny Smeds

Läs också