Hoppa till huvudinnehåll

Boktipset: Martinas modevärld

Martinas modevärld andas lyx.
Martinas modevärld andas lyx. Martinas modevärld andas lyx. Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth martinas modevärld

Martina Bonnier, som är chefredaktör för den svenska modetidningen Damernas värld, har gett ut en bok som heter Martinas modevärld - en guide till ett stilfullt liv. Hon går igenom allt från klänningar och smycken, till antitrender och modehusens fascination med blommor. I slutet av varje kapitel ger hon tips för hur läsaren kan ta in stilen i sin vardag.

Detta har jag lärt mig:

  1. Varje garderob kräver en röd klänning.
  2. Den mest populära musslan för odlade pärlor är Akoyamusslan.
  3. Ordet negligé kommer från franskan och betyder ”att inte bry sig om”.
  4. Blommor som smycken kommer alltid att vara en klassisk smyckesform.
  5. Den italienska havspaletten består av klarblått, turkos, havsgrönt, sandfärgat, ljusgrått, pärlemor, korall, topas och citrin.

Martinas modevärld är Martinas tredje modebok. Fashionista från 2010 är en riktigt bra liten bok med mycket intressant information. Den andra boken, Obsession från 2011, är en av de sämsta böcker jag någonsin läst. Jag orkar inte ens tänka på den. Så dålig är den. Punkt slut. När jag då läste att Martina kommer ut med en tredje bok blev jag genast väldigt nyfiken. Är det en lärorik och vacker bok som den första, eller ett bottennapp?

Som vanligt när det kommer till något som Martina Bonnier gjort, så andas Martinas modevärld lyx. Med rubriker som ”Förföriska pärlor”, ”Konsten att arrangera ett sideboard” och ”Sommar i medelhavstoner” höjer hon modegraden, och lyxen, till skyarna. Ibland känns det nästan lite löjligt, något som är allt för långt borta från en själv, men då gäller det bara att komma ihåg att läsa boken på rätt sätt. Det här är ingen bok som säger ”så här ska du leva”. Den här är till för inspiration.

Boken är rätt så grundlig, och jag som läst många modeböcker i mina dagar, får också ut något nytt av Martinas skriverier. Mest nytt kommer det fram i delarna om smycken, där läsaren får veta allt om pärlor, jetsmycken, kameliasmycken och Cartiers blomsmycken. Martina är väldigt detaljerad, och det är där jag lär mig så mycket nytt. Hon blandar de typiska modenamnen med mer okända stylister, designers och konstnärer. Hon har också en del rätt så otypiska kapitel, till exempel ett som endast handlar om handskar. Kapitlet om att arrangera ett sideboard känns ändå lite för mycket. När jag läser det skrattar jag nästan högt för mig själv.

Jag är fascinerad av Martinas kunskaper inom modevärlden. Den här kvinnan lever och andas verkligen mode. Jag undrar om det finns NÅGOT hon inte har koll på? Förståeligt nog är hennes egen stil väldigt dyr och lyxig, vilket gör att också det hon skriver om är saker som en vanlig människa aldrig skulle ha råd med. Men det är okej, för den här boken handlar inte om trender, utan den handlar om stil, och modevärlden, som alltid har varit sådan. Det vi vanliga dödliga kan göra är att tolka om det hon skriver. Jag kan inspireras av texter om de mest kända klänningarna genom tiderna, om preppystilen och om pojkflickan, och sedan kan jag gå ut och göra stilen till min.

En annan grej jag gillar med boken är illustrationerna, där Martina själv är iklädd ikoniska plagg, och står och minglar med storheter som Jerry Hall och Brigitte Bardot.

Ska jag beskriva boken med endast några ord får det bli sofistikerat, lyxigt och traditionellt. Martina själv skriver också att hon tidigare var en fashionista - någon som slaviskt följer trender. Numera är hon en passionista - något som inbegriper så mycket mer än bara kläder. Hon skriver att du kan ha hur mycket kläder som helst, men ifall du inte vet hur du bär upp dem så spelar det ingen roll. Att ha stil är en konst. Sedan tycker jag personligen att det finns många olika stilar. Det Martina kanske menar med stil, tycker jag är rätt tråkigt. Att vara sofistikerad har aldrig legat nära mitt hjärta. Inte heller lyx och flärd. Men jag läser gärna om det.

Den här boken är till för dem som verkligen är intresserade av ämnet, och Martinas modevärld får tre söderhavspärlor av fem möjliga.